«Ανατολίτικο παζάρι» από την Τουρκία που μπλόκαρε σε πρώτη φάση την ταχεία ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αποφασισμένη να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα εμφανίζεται η Τουρκία, όσον αφορά στο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν με κατά το δυνατόν fast track διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Μετά τις νέες «φαρμακερές» δηλώσεις Ερντογάν κατά του ενδεχόμενου αυτού, η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φρενάροντας μία προκαταρκτική συμφωνία «μέσα σε μία-δύο εβδομάδες», όπως είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Πλήρες μπλοκάρισμα

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Ωστόσο, η Άγκυρα μπλοκάρισε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άνθρωπο που έχει άμεση γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλούνται οι Financial Times. Έτσι, η διαδικασία προφανώς θα καθυστερήσει, μετατρέποντας το όλο εγχείρημα σε θρίλερ.

Η κίνηση της Άγκυρας αναμένεται να οδηγήσει σε πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς ήδη διέρρευσε από την τουρκική πλευρά ένας «δεκάλογος» όρων για την άρση του βέτο. Για να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, το ΝΑΤΟ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει. Στις ερωτήσεις για την εξέλιξη αυτή, οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας αρκούνταν να επαναλάβουν τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον για την ασφάλεια όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα». Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι η Άγκυρα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς της για κουρδικά τρομοκρατικά δίκτυα στη Σουηδία και την Φινλανδία.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση οι βασικές στοχεύσεις του Ερντογάν είναι δύο:

  • από τη μία να υποχρεώσει όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσουν το PKK και το YPG ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» και
  • από την άλλη να υποχρεώσει Σουηδία και Φινλανδία να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Πάντως, διπλωμάτες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η Άγκυρα «δοκιμάζει» την υπομονή του ΝΑΤΟ και ιδίως των ΗΠΑ που επιδιώκουν το ζήτημα της ένταξης στη συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν. Επίσης, σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ουάσινγκτον να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις για ένα ζήτημα που η ίδια θεωρεί ως fait accompli.

Καμία δημοσίευση για προβολή