Aνατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας: Θα είναι ο ακροδεξιός σταρ των τοκ σόου Ερίκ Ζεμούρ ο αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών;

Ο ακροδεξιός σταρ των τοκ σόου Ερίκ Ζεμούρ αντίπαλος του Μακρόν;

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Γαλλία δείχνει δημοσκόπηση – έκπληξη της Ipsos που εμφανίζει τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ – τον επονομαζόμενο και «γάλλο Τραμπ» – να εκτοπίζει την Μαρίν Λεπέν και να είναι ο αντίπαλος του Εμμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η μετεωρική άνοδος του σταρ πολιτικών τοκ σόου στις δημοσκοπήσεις ανατρέπει τις προβλέψεις με βάση τις οποίες ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι σίγουρα μια επανάληψη των εκλογών του 2017 ανάμεσα στον Εμμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας κυριαρχούσε στο χώρο της ακροδεξιάς επί δεκαετίες.

Ο Ζεμούρ εκτοπίζει την Λεπέν

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Sopra Steria για την εφημερίδα Le Monde είναι μόλις η δεύτερη που δείχνει τον Ζεμούρ να περνάει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 16-16,5% των ψήφων στον έναντι 15-16% για τη Λεπέν. Ο Ζεμούρ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται ευρέως ότι θα είναι υποψήφιος.

Ο Μακρόν εξακολουθεί να προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 24-28%. Η δημοσκόπηση δεν προβλέπει τον νικητή του δεύτερου γύρου, αλλά, σύμφωνα με τις περισσότερες τελευταίες μετρήσεις ο Μακρόν θα είναι πιθανόν ο τελικός νικητής των εκλογών.

Ιpsos: Η πλέον διχαστική πολιτική φιγούρα

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos Sopra Steria σημειώνει πως ο Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση στο μίσος και είχε πει κάποτε πως οι γυναίκες “δεν είναι φορείς εξουσίας” είναι πιο διχαστική φιγούρα μεταξύ των ψηφοφόρων σε σχέση με τη Λεπέν.

Από την άλλη, μόνο το 20% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να γίνει πρόεδρος, σε σύγκριση με 30% για τη Λεπέν. Αντιστοίχως, το 21% των ανδρών άνω των 60 ετών υποστηρίζουν τον Ζεμούρ, ενώ το ποσοστό των γυναικών κάτω των 35 ετών που τον υποστηρίζουν είναι μόνο 8%.

Αξίζει αν σημειωθεί πως η όλη αποδυνάμωση της Λεπέν έχει να κάνει με το γεγονός πως μετατοπίζει τις πολιτικές της προς το Κέντρο, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει αν ο Ζεμούρ περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν θα τον στηρίξει δηλαδή ανοιχτά, όπως πράττει η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία προσβλέπει σε μια μεγάλη συμμαχία της Δεξιάς κόντρα στον Μακρόν.

Το ακροδεξιό μανιφέστο του τηλε-σταρ

 Ο Ερίκ Ζεμούρ αναπτύσσει σταθερά τη συνωμοσιολογική θεωρία για τον κίνδυνο της “Μεγάλης Αντικατάστασης“, θέλοντας να παρουσιαστεί ως “Σταυροφόρος” των παραδοσιακών αξιών που βρίσκονται “υπό διωγμό”. Υποστηρίζει δηλαδή πως σιγά- σιγά, η Γαλλία αλλά και η Ευρώπη πολιορκούνται από το Ισλάμ και τους αραβομουσουλμάνους μετανάστες,  τους οποίους βλέπει ως “νέους αποικιοκράτες”. Στα βιβλία του καυτηριάζει την ιδεολογία της φυλετικής, εθνοτικής και θρησκευτικής πολυμορφίας που αποτελεί διαχρονικό ζήτημα για τη Γαλλία.

Τον Νοέμβριο του 2008, σε συνέντευξή του συνέκρινε τη μετανάστευση με ένα “δημογραφικό τσουνάμι”, ενώ έχει επίσης ταχθεί υπέρ της τροπολογίας του Τιερί Μαριανί , η οποία προβλέπει γενετικές εξετάσεις ως προϋπόθεση για οικογενειακή επανένωση.

Στο δε βιβλίο του, “Η αυτοκτονία της Γαλλίας”, νοσταλγεί την εποχή όπου ένας άνδρας μπορούσε να απλώσει χέρι σε μια γυναίκα χωρίς να κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Αρνητής του Ολοκαυτώματος και θαυμαστής του Ορμπαν

Ακόμη, έχει διατυπώσει ομοφοβικές απόψεις τις οποίες έχει καταγράψει και στο βιβλίο του Petit Frère, ενώ καταδικάστηκε πληρώνοντας χρηματικό πρόστιμο για διασπορά ρητορικής μίσους, όντας αρνητής του Ολοκαυτώματος, παρότι προέρχεται από γαλλική εβραϊκή οικογένεια της Αλγερίας.

Ο Ζεμούρ δηλώνει επίσης ανοιχτά θαυμαστής της πολιτικής που εφαρμόζει ο Όρμπαν στα θέματα εθνικής ταυτότητας, κυριαρχίας και φύλαξης των συνόρων, έχοντας λάβει μέρος σε Συνέδρια του κόμματός του.

Καμία δημοσίευση για προβολή