Αναβλήθηκε η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Ρωσίας Τουρκίας για Λιβύη και Συρία

 

Αναβλήθηκε η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Ρωσίας Τουρκίας για Λιβύη και Συρία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θέλουν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συμφωνούν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στην αναβολή της συνάντησης που επρόκειτο να έχουν στην Άγκυρα, μαζί με τους συναδέλφους τους υπουργούς Άμυνας, με αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη. Ο διάλογος των δύο πλευρών, αναφέρθηκε, θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα στο επίπεδο των υφυπουργών Εξωτερικών.

Πληροφορίες ήθελαν το όλο επεισόδιο να έχει εκτυλιχθεί πολύ πιο εντυπωσιακά, με την πτήση των Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού προς Τουρκία να έχει ήδη ξεκινήσει τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση αναβολής της επίσκεψης και το αεροσκάφος των δύο Ρώσων υπουργών να προσγειώνεται στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Μια τέτοιου τύπου “σκηνοθεσία” ανακάλεσε εμμέσως (παρά τη μεγάλη διαφορά των μεγεθών) τη “γενέθλια στιγμή” της σύγχρονης ρωσικής διπλωματίας, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ διέταξε το 1999 να αναστρέψει πάνω από τον Ατλαντικό το αεροσκάφος που τον μετέφερε στις ΗΠΑ, όταν πληροφορήθηκε ότι είχε ξεκινήσει ο Νατοϊκός βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από ρωσικές πηγές που χαρακτηρίζουν το σενάριο “ακραίο” και προσφέρουν μια εκδοχή πολύ πιο πεζή: ότι δηλαδή οι επαφές δεν μπορούσαν να αναβαθμισθούν στο υπουργικό επίπεδο, όσο δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες που διεξάγονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Καμία δημοσίευση για προβολή