Aνεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης για 2021 – Αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της η Τράπεζα της Ελλάδος – Ποιοι είναι οι μοχλοί που απογειώνουν την οικονομία

η ελληνική οικονομία θα πετύχει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% το 2022

Πόσο θα είναι η ανάπτυξη το 2021 και σε ποιό ποσοστό θα καλυφθούν οι σημαντικές, λόγω πανδημίας, απώλειες του 2020 όταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες;

Ίσως αυτή είναι η ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου ευρώ» αφού το τελικό ποσοστό ανάπτυξης θα καθορίσει τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια τόσο στο επίπεδο των ελλειμμάτων όσο και του δημοσίου χρέους.

Eρχονται 9 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το τέλος του έτους

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα είναι καλύτερες από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Το κλίμα αυτό θα γίνει ακόμη καλύτερο αν μέχρι το τέλος του μήνα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και μέσα στο καλοκαίρι φθάσουν στα δημόσια ταμεία οι προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του 2021 η χώρα μας μπορεί να εισπράξει μέχρι και εννέα από τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν συνολικά.

ΤτΕ: Αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Πληροφορίες του Economico.gr αναφέρουν ότι σύντομα και η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει αναθεωρημένη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021, πάνω από το 4,7% που ήταν ή αρχική εκτίμηση.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στηρίζονται και στις προβλέψεις της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ  αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της ευρωζώνης, προβλέποντας ανάπτυξη 4,6% το 2021 και 4,7% το 2022,  ενώ τον περασμένο Μάρτιο εκτιμούσε ανάπτυξη 4% και 4,1% αντίστοιχα.

Οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν παράλληλα πως η οικονομία της ευρωζώνης θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 αντί το δεύτερο, όπως εκτιμούσε τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 4,1% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Στάση αναμονής από το υπ. Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών τηρεί στάση αναμονής, αφού πρέπει να γίνουν γνωστά και τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του έτους, ώστε να υπάρξει σαφέστερη και ασφαλέστερη εικόνα. Αρχικά το οικονομικό επιτελείο προέβλεπε για το 2021 ρυθμό ανάπτυξης 4,8% αλλά η πορεία της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης που χρειάσθηκαν, ανάγκασε τους αρμόδιους παράγοντες να αναπροσαρμόσουν την εκτίμησή τους σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή σήμερα θεωρείται από πολλές πλευρές  ως πολύ συντηρητική.

Όμως εν μέρει δικαιολογείται αφού το υπουργείο Οικονομικών αναγκάσθηκε να βγάλει από τα συρτάρια του περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αρχικά υπολογίσει για να στηρίξει την χειμαζόμενη λόγω κορονοϊού οικονομία. Η στήριξη αυτή αλλά και η πορεία των εμβολιασμών δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία με αποτέλεσμα ο δείκτης οικονομικού κλίματος να εκτιναχθεί τον Μάιο στις 108,6 μονάδες από 97,9 τον Απρίλιο, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες.

Νέα ώθηση από την ανάκαμψη των επενδύσεων

Η ανάκαμψη των επενδύσεων με ρυθμό 8% το πρώτο τρίμηνο του 2021, η σημαντική αύξηση των εξαγωγών που ξεπέρασε το 8% και η σημαντικότατη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει σημαντικότατη επίδοση του 2021. Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό τότε είναι δεδομένο ότι στο τέλος του έτους η ελληνική οικονομία θα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020 και θα ετοιμάζεται για μία χρονιά ρεκόρ το 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή