Ανησυχία στου Μαξίμου για …τα “λεφτόδενδρα”. Φρένο στην καλλιέργεια υπέρμετρων προσδοκιών για “νέα μέτρα” και επιδόματα

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση από την καλλιέργεα υπέρμετρων προσδοκιών για “νέα μέτρα” και “επιδόματα”. «Δυστυχώς, η δημόσια συζήτηση γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν εξαγγέλλεται ένα μέτρο, θεωρείται απολύτως δεδομένο και αμέσως ξεκινάει η συζήτηση για το επόμενο, λες και υπάρχουν λεφτόδενδρα  και είναι απλώς ζήτημα πολιτικής βούλησης το διαρκές μοίρασμα επιδομάτων», παρατηρούσαν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν:

  • «Η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Στην Ευρώπη  ο πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών φτάνοντας το 5,1% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Στις Η.Π.Α. έφτασε το 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, ενώ  στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε στο 6,6% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1991».
  • «Οπως σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί πλήρως, αυτό το κύμα των ανατιμήσεων, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (ενέργεια, αύξηση των τιμών πρώτων υλών, του κόστους μεταφοράς, στις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής λόγω πανδημίας). Ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα, ανω των 2 δισ., για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση μέρους των ανατιμήσεων στην ενέργεια».
  • «Παράλληλα,  το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών -σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2021- σημείωσε  ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη. Επίσης είχαμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από τις αρχές του χρόνου και θα ακολουθήσει μια δεύτερη, πολύ πιο σημαντική από την 1η Μαΐου».

Μέτρα με …μέτρο για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για την μειωση του αποτυπωματος των αυξήσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  Όμως τα όποια μέτρα θα λαμβάνονται με μέτρο ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να μην υπονομευθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτοί που σήμερα τάζουν στους πάντες τα πάντα, εμφανίζονται την επόμενη μέρα της χρεοκοπίας να κραυγάζουν ως «αγανακτισμένοι» και να εξαπολύουν μύδρους.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ-  «τα όποια μέτρα μπορούμε να συζητήσουμε μπορούν να είναι αυτή τη στιγμή μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους». Και πρόσθεσε: «Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Δηλαδή θα πρέπει αυτή τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2022,  είναι απολύτως κρίσιμο να είμαστε σίγουροι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσει η διαρκής «επιδοματολογία». Οι υπουργοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, μιλούν πάντα για μέτρα με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού. Η Κυβέρνηση θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο,στοχευμένα και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όποια άλλη συζήτηση που ξεκινάει από κάποια ΜΜΕ και καλλιεργεί υπέρμετρες προσδοκίες δεν βοηθάει. Ούτε τα διαρκή σενάρια  για νέα επιδόματα. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτώνται απόλυτα από την συνολικότερη οικονομική πορεία και τότε θα γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία».

Καμία δημοσίευση για προβολή