Ανοιξε η γαλλική “ομπρέλλα” στην Ανατολική Μεσόγειο με Rafale πάνω από την Κύπρο – Σε πλήρη εξέλιξη το γεωπολιτικό πόκερ. Τα γαλλικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο “Σάρλ ντε Γκωλ”. Εντονη ενόχληση της Άγκυρας

Σάρκα και οστά παρίνει η συμφωνία Αθήνας – Γαλλίας για “Αμοιβαία Συνδρομή” μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, αρχίζει και εκτυλίσσεται.

Οπως μεταδίδουν πηγές του Κυπριακού υπουργείου Άμυνας  (sigmalive),  γαλλικά αεροσκάφη πέταξαν χθες πάνω από την Πάφο μετά από άδεια που χορηγήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις των δύο χωρών.

Τα μαχητικά απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρου.

Οργή στην Τουρκία για τις γαλλικές πτήσεις

Η εφημερίδα Star αναφέρει «προβοκάτσια σε ανατολική μεσόγειο. Γαλλικά μαχητικά πέταξαν στα όρια του οικοπέδου 8 όπου το Γιαβούζ συνεχίζει τις εργασίες του.

Η εφημερίδα Aksam «Ανέβηκε το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο. Γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Κύπρο. Πλησίασαν σε περιοχή που βρίσκεται το Γιαβούζ».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν, επιβεβαιώθηκε η απόφαση της Γαλλίας να προσφέρει πολύπλευρη στήριξη σε Αθήνα και Κύπρο, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία “τείχους” απομόνωσης της Αγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οπως  επισημαίνουν παρατηρητές των πρόσφατων εξείξεων στις Ελληνογαλλικές σχέσεις,  στην Αιχμή της Γαλλικής στήριξης προς την Ελλάδα είναι η διαβεβαίωση του Προέδρου Μακρόν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “η Γαλλία είναι παρούσα στη Μεσόγειο και μπορεί να είναι παρούσα και με στρατιωτικό τρόπο, αν χρειαστεί”.

  • Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Μακρόν “ότι οι δυό χώρες έχουν μια ιστορική ευκαιρία να αναβαθμίσουν την ιστορική φιλία τους σε μια στρατηγική σχέση”

Αυτό, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες,αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες, ώστε έως το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Συνδρομής “που θα εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου”. Η Συμφωνία αυτή θα συμπεριλαμβάνει κοινές επιχειρήσεις των Γαλλικών και Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, καθώς και τη συνεργασία σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας και εξοπλισμών.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι: “Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα σε αυτή την κομβική στιγμή. Η Ελλάδα οφείλει να επιλέξει συμμάχους. Αυτό έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του 1960, όταν ανέπτυξε στενή προσωπική σχέση με τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Το παράδειγμά πρέπει να μελετηθεί και να εφαρμοστεί στη σημερινή εποχή, καθώς η χώρα μας προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και αναζητεί καινούργιο αφήγημα αν όχι δόγμα”.

 

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή