Αντέχει η οικονομία ένα δεύτερο lockdown; Τα σκληρά πολιτικά διλήμματα και το τραυματικό παράδειγμα της Μελβούρνης

Οικονομία lockdown
Mandatory Credit: Photo by Robin Utrecht/Shutterstock (10610531am) Empty paris during the coronavirus lockdown Coronavirus outbreak, Paris, France - 11 Apr 2020

Η ειλημμένη απόφαση των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν να μην υπάρξει δεύτερο lockdown. Η ιστορική ύφεση που έφερε η καραντίνα της άνοιξης δημιούργησε σκληρά πολιτικά διλήμματα, και η πρώτη πολιτική επιλογή πλέον ήταν τα στοχευμένα και όχι οριζόντια περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση και η μαζική ανεργία.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας όμως αποδεικνύεται σαρωτικό και δραματικά απειλητικό. Και οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες «κλείνουν», αναγκαστικά, ξανά.

Τα στοχευμένα μέτρα Μακρόν δεν απέδωσαν και η Γαλλία βρίσκεται ήδη σε νέο lockdown για έναν μήνα, η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μερικό lockdown στην Γερμανία, και σε ανάλογη κατεύθυνση δείχνουν να κινούνται Ισπανία και Ιταλία.

Το ερώτημα είναι εάν οι ευρωπαϊκές οικονομίες – ανάμεσά τους και η ελληνική – θα αντέξουν, και με ποιο τίμημα, ένα δεύτερο lockdown.

Προς μηδενική ανάπτυξη το 2021 η ευρωζώνη

Τα έως τώρα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά και κάνουν ακόμη πιο βαρύ τον προβληματισμό και τις αποφάσεις για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο γενικός διευθυντής του ισντιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας προειδοποίησε χθες πως ήδη, και μόνον με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, η ανάπτυξη τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα το 2021 θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μηδενική.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς θα αφήσει «πολύ αρνητικό» αποτύπωμα στην οικονομία.

Και το Bloomberg φέρνει σε πρώτο πλάνο το παράδειγμα της Μελβούρνης, η οποία μόλις χθες βγήκε από ένα τρίμηνο, ερμητικό, lockdown.

Το τραυματικό παράδειγμα της Μελβούρνης

Η Μελβούρνη, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αυστραλία, ήταν μέχρι πέρσι στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς.

Χθες βγήκε από ένα από τα πιο αυστηρά και μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown στον κόσμο, στη διάρκεια του οποίου οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και οι πολίτες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους περισσότερο από τρεις μήνες.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από το ημερήσιο ρεκόρ των 700 στις αρχές Αυγούστου σε μόλις δύο περιστατικά την περασμένη Τετάρτη, ο οικονομικός και κοινωνικός απολογισμός του δεύτερου lockdown της Μελβούρνης από την έναρξη της πανδημικής κρίσης είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Χάνονταν καθημερινά 1.200 θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται εκτιμήσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης, στη διάρκεια του lockdown χάνονταν καθημερινά 1.200 θέσεις εργασίας στην πολιτεία της Βικτώρια, ενώ η ζήτηση για ψυχολογικές υπηρεσίες αυξήθηκε περισσότερο από 30%.

Στις 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώρια, Ντάνιελ Άντριους, ανακοίνωσε lockdown έξι εβδομάδων, ζητώντας από τους κατοίκους της Μελβούρνης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για σοβαρούς σκοπούς, όπως η μετακίνηση προς και από την εργασία, ιατρική φροντίδα, φυσική άσκηση και προμήθεια βασικών ειδών.

Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οι περιορισμοί επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία, καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται και στη Μελβούρνη επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σχολεία έκλεισαν και μεγάλα τμήματα της δραστηριότητας λιανικής, μεταποίησης και φιλοξενίας έμειναν κλειστά.

Με τη Βικτώρια να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα-τέταρτο του ΑΕΠ της Αυστραλίας, οι περιορισμοί βύθισαν την οικονομία στην πρώτη ύφεση σε διάστημα 30ετίας.

Το lockdown αφαιρούσε 100 εκατ. δολάρια Αυστραλίας(71 εκατ. δολάρια) την ημέρα από την οικονομική δραστηριότητα, ενώ στο διάστημα Αυγούστου έως Σεπτέμβριο χάνονταν κατά μέσο όρο 1.200 θέσεις εργασίας την ημέρα.

Οι επιχειρηματίες της πόλης προειδοποιούν ότι ίσως να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου η Μελβούρνη καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή