Aνθρακες ο «θησαυρός» της Μαύρης Θάλασσας για τον Ερντογάν – Τα νέα, χαμηλά, κοιτάσματα αερίου που ανακάλυψε η Τουρκία – Πλήρης η εξάρτησή της από τη Ρωσία

Aνθρακες ο «θησαυρός» της Μαύρης Θάλασσας για τον Ερντογάν

Σε πανηγυρικούς τόνους ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο περίφημος «θησαυρός» της Μαύρης Θάλασσας απέφερε στην Τουρκία και νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Κοίτασμα Σακάρια: 540 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Όπως είπε, η  Τουρκία ανακάλυψε άλλα 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη νότια Μαύρη Θάλασσα και η συνολική πλέον ποσότητα που έχει βρεθεί στην περιοχή ανέρχεται συνολικά σε 540 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Ο Ερντογάν, που έκανε τις ανακοινώσεις μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Ζονγκουλντάκ, είπε ότι η νέα ανακάλυψη έγινε στο οικόπεδο Αμάσρα-1, και πρόσθεσε ότι αναμένει και άλλα «καλά νέα» από την περιοχή αυτήν.

Πέρσι, το γεωτρύπανο Φατίχ ανακάλυψε 405 δισεκ. κυβικά μέτρα στο συγκεκριμένο κοίτασμα, που αποκαλείται Σακάρια.

Γαλλικό Πρακτορείο: Μέτριες οι ποσότητες στην Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα ωστόσο με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Άγκυρα είναι μέτριες εάν όχι μικρές, σε σύγκριση με τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου. Και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλό, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έχει θέσει ως στόχο την έναρξη άντλησης φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Σακάρια το 2023, υποστηρίζοντας ότι η συστηματική και «μαζική» παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει το 2027 ή το 2028.

Υψηλό κόστος – αμφίβολο αποτέλεσμα

Και ο ίδιος ο Ντονμέζ ωστόσο έχει αναγνωρίσει ότι – ανεξαρτήτως του μεγέθους των κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν – για να γίνει λειτουργική και ουσιαστική η ενεργειακή απόδοση των κοιτασάτων της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει παράλληλα να κατασκευαστεί κι ένας αγωγός μήκους τουλάχιστον 160 χιλιομέτρων που θα συνδέει μεταξύ τους τις πηγές παραγωγής αερίου όλης της περιοχής. Επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί κέντρο υποδοχής και διανομής του αερίου στην Αγκυρα μέσα σε διάστημα δύο χρόνων.

Οι ειδικοί της αγοράς θεωρούν ιδιαίτερα κοστοβόρο το όλο project, με δεδομένες τις μικρές ποσότητες αερίου που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής – ποσότητες, που ελάχιστες από τις ανάγκες της Τουρκίας μπορούν να καλύψουν.

Η εξάρτηση από την Ρωσία 

Η Τουρκία καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το οποίο εισάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

Πέρσι εισήγαγε 48,1 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου – ποσότητα αυξημένη κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά – και το ένα τρίτο αυτών των εισαγωγών προήλθε από την Ρωσία.

Καμία δημοσίευση για προβολή