Αντιδρά η Αίγυπτος στις τουρκικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο – Να διαπραγματευτεί με τις εταιρίες στην Κυπριακή ΑΟΖ επιδιώκει η Άγκυρα

νέα παράνομη navtex από την Άγκυρα

Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

  • Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας “παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα πως είτε θα αρχίσει ένας διάλογος εφ’ όλης της ύλης είτε θα επανέλθει στην περιοχή αποστέλλοντας ερευνητικό πλοίο και φρεγάτες. Την ίδια ώρα, διαμηνύει πως οι σχεδιασμοί της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αναστέλλονται και προς επιβεβαίωση τούτου, στάλθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ το “Μπαρμπαρός” για παράνομες έρευνες.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, με βάση τα διάφορα σενάρια, που φαίνεται να θέτει η τουρκική πλευρά, επιχειρείται εμπλοκή και της Κύπρου, στα πλαίσια της επιδίωξης για λύση-πακέτο (ελλαδοτουρκικά και Κυπριακό). Γι’ αυτό και προτείνονται δυο παράλληλοι διάλογοι, Ελλάδος και Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η εισήγηση για τετραμερή, με τον Οζερσάι να εκπροσωπεί τα κατεχόμενα, δεν συζητείται από τη Λευκωσία και την Αθήνα. Μια άλλη πρόταση, που έχει κατατεθεί από τουρκικής πλευράς είναι η εμπλοκή των εταιρειών. Η τουρκική εισήγηση είναι πως εάν δεν γίνει εφικτό να αρχίσει διάλογος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τότε αυτός να διεξαχθεί μεταξύ των εταιρειών.

Συγκεκριμένα, από τη μια να είναι οι εταιρείες, που είναι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία και δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ της χώρας και από την άλλη, η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ, που διενεργεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Να θέσει εκτός συζήτησης, όπως και στα προηγούμενα σενάρια, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λευκωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το παιχνίδι αν και οι πιέσεις θα ενταθούν για έναρξη διαλόγου με μόνο θέμα τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου  και δεν αποκλείεται να προταθεί στο τέλος συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Από την πλευρά της Αθήνας, η γραμμή που ακολουθείται είναι πως στον διάλογο συζητά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οι τρίτοι, πάντως, που παρεμβαίνουν, θεωρούν πως θα πρέπει να παρακαθίσουν σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή