Απαρηγόρητος ο Κουασιμόδος… – Η θλίψη σκιάζει την Πόλη του Φωτός.

Παναγία των Παρισίων ώρα μηδέν. Λίγες ώρες μετά το πέρας της πυρκαγιάς, η εικόνα που αντικρύζει κανείς παρατηρώντας ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ανθρωπινής κληρονομιάς είναι αποκαρδιωτική.

Το νερό από τον Σηκουάνα έχει πλημμυρίσει τα πατώματα της εκκλησίας και η μυρωδιά από το καμένο φτάνει μέχρι τα πνευμόνια του απαρηγόρητου Κουασιμόδου, που κλαίει στη θέα της -καμένης πλέον- αγαπημένης του Νοτρ Νταμ.

Η επόμενη μέρα προμηνύεται δύσκολη ωστόσο η καταστροφή δεν είναι ολοσχερής. Το μόνο σίγουρο ωστόσο, είναι ότι ο ναός δεν πρόκειται ποτέ ξανά να είναι ο ίδιος και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξαναγίνει επισκέψιμος.

Τα δύο τρίτα της στέγης κάηκαν, το περίφημο «Βέλος» έπεσε, βιτρό και τοιχογραφίες καταστράφηκαν, όλα τα ξύλινα μέρη του ναού έχουν γίνει στάχτη. Προτεραιότητα από χθες όπου φάνηκε ότι η πυρκαγιά έχει κάψει ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου, ήταν να διασωθούν οι πολύτιμοι θησαυροί. Την ώρα της καταστροφής δεκάδες πυροσβέστες αλλά και εθελοντές έδιναν τη δική τους μάχη για να μην χαθούν τα έργα ανεκτίμητης αξίας που βρίσκονταν στο εσωτερικό της.

Μέχρι αύριο η μεταφορά τους στο Λούβρο για εκτίμηση ζημιών και αποκατάσταση

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο. Πρόκειται για τα έργα που είχαν ήδη μεταφερθεί στο δημαρχείο, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV. Όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γκαλέτ, διοικητής της Πυροσβεστικής, τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στο Λούβρο μέχρι αύριο.

Με ανθρώπινη αλυσίδα τα προστάτεψαν από τις φλόγες

Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέσω Twitter, είχε ευχαριστήσει όσους ανταποκρίθηκαν και σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με κίνδυνο της ζωής τους, προστάτεψαν τα αναντικατάστατα αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού – μεταξύ αυτών και το «Ακάνθινο στεφάνι» που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού όσο βρισκόταν στον σταυρό.

Γλίτωσε το “Ακάνθινο Στεφάνι”

«Το “Ακάνθινο Στεφάνι”, ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος», έγραψε η Ινταλγκό. Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας. Διασώθηκε επίσης κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό αλλά και ένα καρφί από τη Σταύρωση.

notre-damme-erga-tessera

Άλλα σπουδαία έργα τέχνης

Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθεδρικού. Παράλληλα, το Μεγάλο Όργανο της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είχε αποκατασταθεί μόλις στην αρχή της δεκαετίας του 1990, θεωρείται το πιο διάσημο στον κόσμο με πέντε σειρές πλήκτρων.

notre-damme-master-organ

Πώς ξεκίνησε η φωτιά – Οι εργασίες συντήρησης

[more]

H φωτιά πιθανόν ξεκίνησε από την πλευρά του καθεδρικού ναού όπου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης. Το ιστορικό κτίριο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια. Οι εργασίες στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος δέχεται ετησίως 13 εκατομμύρια επισκέπτες, ξεκίνησαν σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2018.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», oι εργασίες αυτές θα διαρκούσαν έως και 20 χρόνια. Πρώτος στόχος ήταν η αποκατάσταση του κωδωνοστασίου που κατέρρευσε χθες. Μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου οι εργάτες τοποθέτησαν 500 χιλιάδες χαλυβδοσωλήνες για την κατασκευή σκαλωσιάς 500 τόνων σε ύψος περίπου 100 μέτρων. Επιπλέον, επρόκειτο μεταξύ άλλων, να καθαριστεί το κτίριο, που είχε γίνει μαύρο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δομικό το ζήτημα πλέον

Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε ένα βασικό στάδιο των εργασιών: 16 αγάλματα που κοσμούσαν την Παναγία των Παρισίων μεταφέρθηκαν με γερανό 100 μέτρων στο Marsac-sur-l’Isle για την αποκατάστασή τους σε εργαστήρια. «Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτίριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της νύκτας», επεσήμανε ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές λίγο πριν τις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας).

«Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους», κατέληξε ο Νουνές.

«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύκτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», εξήγησε ο ίδιος.

«Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει», τόνισε ο Νουνές.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή