Από που προέρχεται η πτώση των μη τραπεζικών μετοχών

    πτώση μετοχών

    Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους επενδυτές το τελευταίο διάστημα, είναι η πτωτική τάση πολλών μη τραπεζικών μετοχών, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί συμβαίνει αυτό σε μετοχές για τις οποίες δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι – πτώση των βασικών οικονομικών μεγεθών ή αρνητικές εταιρικές εξελίξεις.

    Με εξαίρεση δύο με τρεις μετοχές, οι υπόλοιπες ανεξαιρέτως εμφανίζουν μια «κόπωση» η οποία έχει μετατραπεί σε ρευστοποιήσεις. Τις πωλήσεις επιτείνουν και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν να μην εγκλωβιστούν.

    Μια εξήγηση την οποία δίνουν ορισμένοι διαχειριστές είναι ότι, τα χαρτοφυλάκια επηρεάζονται από την γενικότερη αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές. Ως ένα βαθμό, αυτή η εξήγηση δίνει μια απάντηση η οποία, όμως, δεν αρκεί να αποτυπώσει την κατάσταση, καθώς η αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές διαρκεί εδώ και μήνες με αφορμή την κρίση σε Αργεντινή, Τουρκία.

    Τον τελευταίο μήνα, στις μετοχές οι απώλειες στον FTSE25 κινούνται από 10,8% ( Coca- cola ) έως 20% ( Βιοχάλκο). Συγκεκριμένα, η πτώση που έχουν καταγράψει οι μετοχές είναι οι εξής : Πτώση 15,7% εμφανίζει η μετοχή της Γεκ- Τέρνα, και απώλειες 11,7% η ΔΕΗ. Με πτώση12,6% κινούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια και 12,3% ο Μυτιληναίος. Πτώση 14,3% εμφανίζει ο ΟΠΑΠ, ο Σαράντης 11,2%, ο Φουρλής 16,3%. Mε πτώση 9,82% κινείται η Lamda, 9,72% ο ΟΤΕ και 6,17% η ΕΥΔΑΠ.

    Η μοναδική μετοχή που κινείται κόντρα στην πτώση είναι η Μπέλα καθώς η μετοχή καταγράφει άνοδο 2,69%, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος επηρεάστηκε από τη γενικότερη κάθοδο της αγοράς, όταν κορύφωσε η κρίση με τις τράπεζες.

    Μια άλλη εξήγηση η οποία μπορεί να δοθεί για την πτώση των μη τραπεζικών μετοχών είναι ότι, οι υπόλοιπες μετοχές επιχειρήσεων δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστες από το γενικότερο κλίμα. Μια αποκατάσταση λοιπόν της εμπιστοσύνης στις τράπεζες θα μπορέσει να συμβάλει και στην αποσυμπίεση των μη τραπεζικών μετών.

    Κατά συνέπεια, πρέπει πρώτα να αρθούν οι αβεβαιότητες για τις τραπεζικές μετοχές ώστε να βελτιωθεί το κλίμα και στην υπόλοιπη αγορά. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές οι οποίοι δεν τοποθετούν κεφάλαια στις τράπεζες γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι, για να αποδώσουν οι επενδύσεις τους, χρειάζεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις τράπεζες.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή