Διλήμματα στον Αλέξη Τσίπρα βάζουν οι Θεσμοί: Τις συντάξεις ή τα μέτρα της ΔΕΘ

Ο Ρένγκλινγκ μας «έραψε το κοστούμι»

Σε περικοπές στο πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – πολλά από τα οποία ήταν “made by Eurogroup” -προσανατολίζονται οι Θεσμοί, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για να μείνουν αλώβητες οι συντάξεις και ταυτόχρονα να εφαρμοστούν όλες οι παροχές που υπόσχεται προεκλογικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής” (Ειρήνη Χρυσολωρά) οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται προς μία “ενδιάμεση λύση” στο θέμα της περικοπής των συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ένα νέο μείγμα “μέτρων και αντίμετρων”. Μία πρόταση που εξετάζεται σοβαρά είναι να περικοπούν σταδιακά οι συντάξεις και παράλληλα να υιοθετηθούν επίσης σταδιακά τα αντίμετρα, ενώ συζητείται και η ιδέα να έρθει νωρίτερα από την 1/1/2020 και να εφαρμοστεί επίσης σταδιακά η περικοπή του αφορολόγητου.

Οι ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές τις προηγούμενες ημέρες – μέσω του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ – ότι μία εξέλιξη σαν και αυτή που διαφημίζει η κυβέρνηση, με πλήρη αναστολή των περικοπών των συντάξεων (που έχει “κόστος” 2,065 δισ. ευρώ) και ταυτοχρόνως εφαρμογή πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων 766 εκατ. ευρώ (μεταξύ των οποίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και των σφαλιστικών εισφορών) δεν είναι εφικτή.

Οι επιφυλάξεις των δανειστών κινούνται σε τρία επίπεδα: Πρώτον, υπάρχει δημοσιονομνικό πρόβλημα. Δεύτερον, υπάρχει το διαρθρωτικό ζήτημα που συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικούσυστήματος. Τρίτον, ενοχλεί το μήνυμα της αμφισβήτησης των μεταρρυθμίσεων.

Και εκτός αυτών, υπάρχει και το ΔΝΤ.  Το Ταμείο θεωρεί ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι ακριβό. Οι δαπάνες του αντιστοιχούν στο 17,3% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 13% (στοιχεία 2017). Αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, κατά το ΔΝΤ, περιορίζονται τα περιθώρια για άλλες κοινωνικές παρεμβάσεις καθώς και για μείωση των υψηλών φόρων.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και αποδείξεις ότι το νέο “μείγμα” μέτρων επιταχύνει την ανάπτυξη είναι οι βασικές απαιτήσεις των Θεσμών  για να συναινέσουν σε μη μείωση των συντάξεων. Οι δύο αυτοί “όροι” έγιναν σαφείς στο EWG της προηγούμενης Πέμπτης.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή