Αποκάλυψη: Η Τουρκία ενεργοποίησε τους επιθετικούς ρωσικούς πυραύλους S 400 εναντίον ελληνικών F 16. H απειλή κατά ΝΑΤΟικών δυνάμεων επιτάχυνε το ταξίδι Πομπέο σε Κύπρο και Ελλάδα

η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ του εξελιγμένου επιθετικού ρωσικού  πυραυλικού της σύστηματος S 400

Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ έχουν στοιχεία ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους ρωσικούς επιθετικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S 400  και τους  έστρεψε εναντίον της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Ακριβέστερα, η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ του εξελιγμένου επιθετικού ρωσικού  πυραυλικού της σύστηματος προκειμένου να εντοπίσει (κατά την επιστροφή τους) τα ελληνικά F 16 που πέταξαν στην Κύπρο (από την Κρήτη) και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Πάφου για να πάρουν μέρος στην κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας-Ιταλίας, στο τέλος του περασμένου Αυγούστου. Αντίστοιχη ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος επισημάνθηκε εναντίον αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών εφοδιασμού που συνόδευαν ελληνικά F 16 από την Κρήτη στην Ιορδανία.

Αυτά συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε δηλώσει στην Ουάσινγκτον (ψευδώς, όπως αποδεικνύεται) ότι δεν θα ενεργοποιήσει τους S 400 που έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία – ενέργεια που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Κογκρέσο και το Πεντάγωνο και έχει επισύρει κυρώσεις στην Τουρκία.

Οι έλληνες πιλότοι παίζουν με τα νεύρα της τουρκικής αεράμυνας

Στην ενέργεια αυτή – που προδίδει εκνευρισμό και απώλεια ψυχραιμίας – προέβη η Άγκυρα μετά από επανειλημμένες ήττες που έχει υποστεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Τα ελληνικά φτερά έχουν “σπάσει” πολλές φορές το καλοκαίρι αυτό την τουρκική Αεράμυνά είτε πετώντας από την Κρήτη στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, είτε επιχειρώντας ευαίσθητες αποστολές που ανέδειξαν σοβαρές αμυντικές αδυναμίες της τουρκικής πλευράς.

Η επιθετικού χαρακτήρα ενεργοποίηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων κατά ΝΑΤΟικών F 16 και αεροσκαφών εφοδιασμού (όπως είναι τα ελληνικά και τα αμερικανικά φτερά) σήμανε συναγερμό στο ΝΑΤΟ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο και επέσπευσε το ταξίδι Πομπέο στη Λευκωσία, τη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα.

Είναι πλέον γνωστές οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον που γέρνουν την πλάστιγγα προς την Ελλάδα που θεωρούν αφαλέστερο και σταθερότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Όπως επίσης και οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της Σούδας, την εγκατάσταση σε μόνιμη βάση της γιγανταίας πλωτής πλατφόρμας αεροπορικών επιχειρήσεων USS Hershel “Woody” Williams και τη σταδιακή μεταφορά κρίσιμων δραστηριοτήτων της Αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή