Aποκλειστικό: Πως θα συμμετέχουν οι μικρομεσαίοι στην “πίτα” του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο της Κομισιόν

μικρομεσαίοι και Ταμείο Ανάκαμψης
  • Αλλαγές στον τρόπο κατανομής των κονδυλίων καθώς και των δικαιούχων από τα κονδύλια που θα διατεθούν στις χώρες της Ένωσης – ώστε να ωφεληθούν και οι μικρομεσαίοι – σχεδιάζει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του economico.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλοντας να βοηθήσει  κυρίως τις ασθενέστερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να απορροφήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης μέσα στην επόμενη εξαετία ίσως και επταετία, αν αποφασισθεί μια μικρή παράταση, θα  προχωρήσει στη θέσπιση μιας σειράς από μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πόροι δεν θα μοιρασθούν μόνο στις μεγάλες εταιρείες αλλά θα υπάρχει μια διάχυση στο σύνολο της οικονομίας.

Οι μικρομεσαίοι και το μοίρασμα της “πίτας” 

Κορυφαίος παράγοντας της οικονομίας, που είναι σε θέση να γνωρίζει τι συζητείται στις Βρυξέλλες, μιλώντας στο economico.gr ανέφερε ότι:

  • υπάρχει προβληματισμός στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων και δεν αποκλείεται να καθιερωθούν μια σειρά από εργαλεία που θα ισχύσουν για όλες τις χώρες-μέλη”.

Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία, ενδέχεται να έχουν πολύ μικρή ή μηδενική πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό που απαιτείται για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για τη χώρα μας, που θα έβλεπε με ανακούφιση, να λαμβάνονται αποφάσεις  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα επέτρεπαν τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η Κομισιόν

Στο τραπέζι φαίνεται να έχουν πέσει δύο σενάρια:

  • Το πρώτο είναι να επιτρέπεται σε ένα κράτος μέλος να επιδοτεί σε μεγαλύτερο ποσοστό μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κρίνονται αξιόπιστες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια,  για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Τα κριτήρια αυτά δεν θα έχουν σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εγκρίνουν μια χρηματοδότηση.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την συμμετοχή κρατικού φορέα στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση έργων και δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως προαναφέραμε οποιαδήποτε εργαλεία αποφασισθούν θα είναι ενιαία για όλα τα κράτη μέλη.

Κορυφαίο στοίχημα η απορρόφηση των κονδυλίων

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν, και αυτό καταγράφεται στις δηλώσεις όλων των αρμοδίων επιτρόπων, ότι το κρίσιμο θέμα είναι η απορρόφηση των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη. Ειδικά για την Ελλάδα σημειώνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να απορροφήσει διπλάσιους πόρους απ’ ότι μέχρι σήμερα μέσω ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας από επιδοτήσεις και δάνεια μπορεί να εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, στον οποίο θέσαμε υπόψη τις πληροφορίες του economico.gr, σχολίαζε ότι “η θέσπιση κριτηρίων και ενιαίων κανόνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα έργα και τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη”.

Καμία δημοσίευση για προβολή