«Τορπίλη» Ερντογάν στην επέτειο του Αττίλα: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει, από τα κατεχόμενα, εντοπισμό “τουρκικού” κοιτάσματος αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Τορπίλη Ερντογάν από τα κατεχόμενα

Η πρώτη νύξη είχε γίνει από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah. Τότε, ο τούρκος πρόεδρος είχε κάνει λόγο για «θερμό καλοκαίρι», με αιχμή το κυπριακό. Και είχε δώσει στίγμα προθέσεων – δείχνοντας ταυτόχρονα και τορπιλισμό των όποιων συνομιλιών για λύση – λέγοντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε την «κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας» ούτε και την «απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Το δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα έρχεται μέσα από τις πληροφορίες που μεταδίδονται το τελευταίο 24ωρο από την Κύπρο και φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν έτοιμο να ρίξει την μεγάλη «τορπίλη» στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο – μια «τορπίλη» που σχετίζεται με τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου.

Η “τορπίλη” Ερντογάν στην επέτειο του Αττίλα

Οι πληοοφορίες λένε πως ο τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να είναι παρών ο ίδιος στην Κύπρο στην επέτειο του «Αττίλα» για να ανακοινώσει από εκεί τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και την έναρξη τουρκικών γεωτρήσεων στην περιοχή.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κύπρου, «πηγές που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να επαναλάβει κάτι παρόμοιο με το «πικ νικ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, προβαίνοντας, αυτή τη φορά, σε εξαγγελίες εντυπωσιασμού στα ενεργειακά της περιοχής. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από τις πληροφορίες που υπάρχουν και διαρρέονται από τουρκικής πλευράς περί εντοπισμού κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Οι πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν -σε μία ανάλογη φιέστα με εκείνη στην Μαύρη Θάλασσα- να ανακοινώνει ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής τον εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες το κοίτασμα φέρεται να έχει εντοπιστεί κατά τις παράνομες γεωτρήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί πως είναι το εξωτερικό σύνορο της υφαλοκρηπίδας της, επεκτείνεται δυτικά της Πάφου και εισέρχεται σε αδειοδοτημένα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η αντίδραση της Λευκωσίας και ο ρόλος της Γαλλίας

Η εφημερίδα γράφει επίσης πως οι κινήσεις αυτές είναι σε γνώση της κυβέρνησης της Λευκωσίας, η οποία όμως «ποντάρει» στις εταιρείες – κολοσσούς πουν ήδη έχουν εξασφαλίσει άδειες για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή στην Γαλλική Total, την Ιταλική Eni και την Αμερικανική ExxonMobil, και μέσω αυτών στις χώρες τους.

«…Με δεδηλωμένη την πρόθεση των εταιρειών για επιστροφή στην ΑΟΖ και επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων, που είχαν διακοπεί ένεκα πανδημίας, η προσοχή στρέφεται στη γαλλική TOTAL αλλά και στην αμερικανική πλευρά. Σε μια πρώτη ανίχνευση του τοπίου που θα δημιουργηθεί από μια πιθανή ανακοίνωση κοιτάσματος από τον Ταγίπ Ερντογάν, η Λευκωσία συνεχίζει να ποντάρει περισσότερο στη γαλλική παρά στην ιταλική πλευρά, η οποία όπως πιστεύεται, θα ενεργήσει και με πολιτικά κριτήρια. Στρατιωτικές πηγές δε θεωρούν τυχαίο γεγονός την παρουσία ισχυρών ναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, παρουσία που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Άγκυρας.

Η Exxon Mobil και ο Μπάιντεν

Στην περίπτωση της ExxonMobil, αν και οι Τούρκοι δεν έχουν επιχειρήσει κίνηση στο τεμάχιο 10, πιστεύεται πως η αντίδραση της αμερικανικής πλευράς θα είναι προσαρμοσμένη στη λογική του προέδρου Μπάιντεν για επιστροφή των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο…», καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Καμία δημοσίευση για προβολή