Αρχή του τέλους στον κύκλο του φθηνού χρήματος. Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Fed για σταδιακή απόσυρση του «μπαζούκα» των 120 δις. Το μήνυμα Πάουελ για τα επιτόκια

Fed: Αρχή του τέλους στον κύκλο του φθηνού χρήματος
epa08267230 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a news conference on an emergency interest rate cut, in Washington, DC, USA, 03 March 2020. The US Federal Reserve made an emergency interest rate cut, lowering the benchmark US interest rate by half a percentage point, in response to economic concerns surrounding the coronavirus. The rate cut is the biggest since the financial crisis in 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Tην αρχή του τέλους στον κύκλο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής επισφράγισε χθες η αμερικανική Fed ανακοινώνοντας την – προεξοφλημένη από τις αγορές – έναρξη του tapering εντός του Νοεμβρίου (ΣΣ: Το “tapering” αναφέρεται στη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών τίτλων και ομολόγων από τη Fed)

Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) ελήφθη ομόφωνα και προβλέπει σταδιακή μείωση του ύψους 120 δις δολαρίων προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα, και πλήρη τερματισμό του εντός του 2022.

Αποσύρεται το “μπαζούκα” των 120 δις δολαρίων

Η τακτική που επέλεξε η Fed για την απόσυρση του «μπαζούκα» της πανδημίας προβλέπει ήπια και σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης με ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων κατά 15 δις δολάρια τον μήνα. Ο εν λόγω ρυθμός σημαίνει ότι, εάν δεν υπάρξει ανατροπή, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα τερματιστεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, ωστόσο, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για προσαρμογές σ’ αυτή την στρατηγική, και ενδεχομένως και επανεξέτασή της, εάν το επιβάλουν οι οικονομικές συνθήκες. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την διήμερη συνεδρίαση της FOMC, καίτοι η απομείωση θα είναι σταθερή κατά 15 δις δολάρια σε μηνιαία βάση, η Fed «είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει το ρυθμό των αγορών εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, στην βάση των οικονομικών προοπτικών».

Η απόφαση της Fed ελήφθη «κατόπιν της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία» σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επίμονος και υψηλός ο πληθωρισμός

Παράλληλα πάντως με το σήμα για την έναρξη του tapering, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα έδωσε αυτή τη φορά κατά τι διαφορετικό στίγμα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Επανέλαβε μεν πως η τρέχουσα πληθωριστική φάση της οικονομίας είναι «μεταβατική»,  αναγνώρισε ωστόσο πως η πίεση του πληθωρισμού είναι πιο έντονη και πιο παρατεταμένη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν λόγω της συνεχιζόμενης ανισορροπίας στο πεδίο της προσφοράς και της ζήτησης.

Παρά ταύτα, διατηρείται αμετάβλητη η εκτίμηση της τράπεζας πως η πίεση στο μέτωπο των τιμών θα υποχωρήσει εντός του 2022 και θα κινηθεί προς τον στόχο του 2% μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια

Τόσο στην ανακοίνωση της FOMC επίσης, όσο και στις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ που ακολούθησαν, υπάρχει σαφής πρόθεση να διαχωριστεί πλήρως η έναρξη του tapering από την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας. Ητοι, διαμηνύεται πως η έναρξη απόσυρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως σήμα επιτάχυνσης και του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τα οποία παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα.

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ίδιας της Fed, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο εγγύτερος χρόνος στον οποίο μπορεί να ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων είναι τα τέλη του 2022. Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών προσδιορίζουν την στροφή σε ακριβότερο χρήμα ακόμη και μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.

Ο Τζερόμ Πάουελ, από την πλευρά του, έδωσε στίγμα διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για ικανό διάστημα ακόμη – άφησε, όμως, κι ένα «παράθυρο» ανοιχτό για ταχύτερη δράση εάν το επιβάλουν οι οικονομικές συνθήκες.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε, για να προσθέσει ωστόσο: «Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια, θα επιδείξουμε υπομονή αλλά δεν πρόκειται και να διστάσουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή