Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις θα απορροφήσουν 57,5 δισ. ευρώ έως το 2026

Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο χρόνος για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας άρχισε να μετρά αντίστροφα. Το κείμενο με τις 4.104 σελίδες παραδόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο Σχέδιο περιλαμβάνονται 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις με πλήρη περιγραφή και ακριβή κοστολόγηση.

Το ελληνικό Σχέδιο που κατατέθηκε με διαφορά λίγης ώρας από το γερμανικό και το πορτογαλικό υποδέχθηκε με τιτίβισμα στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντε Λάινεν αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  • “Λάβαμε το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χαίρομαι για την έμφαση σε καίριους τομείς όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση, οι δεξιότητες, οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις. Μετά την αξιολόγηση η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέχρι 30,5 δισ. ευρώ μέσω του NextGenerationEU”.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: πότε θα έρθει η έγκριση του σχεδίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης που παρέδωσε το Σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δηλώσεις μεταξύ άλλων τόνισε:  «Το σχέδιό μας έχει την ωριμότητα που μας επιτρέπει από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε τα έργα και τις επενδύσεις του Ταμείου, με δικούς μας πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου, μετά την έγκριση του σχεδίου μας που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά η ευκαιρία για την Ελλάδα μοναδική».

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα θα λάβει συνολική στήριξη 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα τα κεφάλαια που θα επενδυθούν μέχρι το 2026 θα ξεπεράσουν τα 57,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Έτσι τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών 5G, τη βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, τη ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και την επανεκπαίδευση ή την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ 1,5% κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία θα είναι πολύ υψηλό. Η αξιοποίηση των πόρων αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,15% κάθε χρόνο, πέρα από το σενάριο βάσης κάθε χρονιάς ως το 2026.

  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4%. Ωστόσο, η απόδοση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συνεχιστεί έως και το 2030 αυξάνοντας ΑΕΠ, εξαγωγές και απασχόληση. Μέχρι το 20026 εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 180.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα επόμενα βήματα

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται το Ελλάδα 2.0 να πάρει την τελική του μορφή και να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το επόμενο δίμηνο θα υπάρχουν διαβουλεύσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Στη συνέχεια, το ελληνικό Σχέδιο, μέσα σε περίπου ένα μήνα, θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θα ακολουθήσει η τεχνική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης για τα 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τον περασμένο Ιούλιο και θέλει να τα αξιοποιήσει στο σύνολό τους, για ιδιωτικές επενδύσεις.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε από 45 ημέρες έως και 2 μήνες για να εισρεύσει η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, ενώ κάποια από τα έργα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ήδη με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου η χώρα μας θα έχει εισπράξει την προκαταβολή από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Καμία δημοσίευση για προβολή