Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι γενοκτονία. Αυτή η φρίκη δεν αξίζει στη Ρωσία.

Του Θοδωρή Καλούδη

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι οργανωμένο έγκλημα. Είναι γενοκτονία. Συνιστά δηλαδή την ουσία του άρθρου 2 της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή Εγκλημάτων Γενοκτονίας, που αναφέρεται στη συστηματική βίαιη φυσική και ψυχική εξόντωση ενός λαού, τη διάλυση των συνθηκών ζωής του, την ορφάνια και την προσφυγιά.

Και αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη το 2022!

Οι εικόνες που βλέπουμε είναι συγκλονιστικές. Πόλεις βομβαρδισμένες, χωριά πυρπολημένα, Χιλιάδες άμαχοι νεκροί και τραυματίες. Εκατοντάδες μικρά παιδιά τραγικά θύματα της βαρβαρότητας. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στο άγνωστο της άτακτης φυγής. Ζωτικές υποδομές διαλυμένες. Πυρηνικοί σταθμοί στο έλεος των πυρών. Μια χώρα που βιώνει τον αφανισμό.

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι γενοκτονία

Ένα μικρό παιδί στην Ουκρανία, με τη φρίκη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του

Στο σημείωμα αυτό δεν θα σταθούμε στις ιστορικές πολιτικές και διπλωματικές συνθήκες αυτού του πολέμου. Στο πως και το γιατί. Τα εκατέρωθεν λάθη.  Άλλωστε τα έχουμε καταγράψει σε ανύποπτο χρόνο. Και το economico παρακολουθεί, καταγράφει και αναλύει καθημερινά τις δραματικές εξελίξεις. Μένουμε στη συγκλονιστική εικόνα της εισβολής, τη φρίκη του πολέμου. Στα αθώα θύματα. Τις οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν. Τα μωρά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν. Το δεκάχρονο παιδί που πήρε μόνο του το δρόμο της απόδρασης από το θάνατο, περπατώντα δεκάδες χιλιόμετρα, με μόνη αποσκευή το λούτρινο «αρκουδάκι» του. Στον υπεύθυνο αυτής της φρίκης. Αυτόν που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, ενδεχομένως “αμυνόμενος” πολιτικά στη γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά επιτιθέμενος με βαρβαρότητα στους ομόθρησκους γείτονές του, σκορπώντας τον όλεθρο.

Η Ρωσία είναι μια Μεγάλη χώρα. Με ιστορία και πολιτισμό. Δεν της αξίζει η σημερινή αμαύρωση της εικόνας της. Δεν της πρέπει η ηθική της απαξίωση. Η διάλυση της οικονομίας της. Η επιστροφή της στις μαύρες εποχές του σοβιετικού καθεστώτος. Οι χιλιάδες νεαροί Ρώσοι κληρωτοί της που έπεσαν θύματα της ίδιας της χώρας τους. Η συνολική διεθνής καταδίκη της.

Είναι κρίμα που ο ίδιος στρατός που θρήνησε εκατομύρια θυμάτων, υπερασπιζόμενος βωμών και εστιών στη ναζιστική επίθεση – και συμβάλοντας αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη – εισβάλει τώρα σε μια ανεξάρτητη χώρα σπέρνοντας το χάος, τον θάνατο, την προσφυγιά και την καταστροφή.

Καμία δημοσίευση για προβολή