Το ΠΑΣΟΚ, οι επιχειρήσεις, τα μερίσματα και οι γονικές παροχές

Ασαφείς και επικίνδυνες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις τα μερίσματα και τις γονικές παροχές

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, που έπεσαν χθες σαν “βόμβα” (ρεπορτάζ σε άλλες στήλες της ιστοσελίδας μας) εάν εφαρμόζονταν θα επηρέαζαν δραματικά την καθημερινότητα των νοικοκυριών, την πορεία των επιχειρήσεων και την προοπτική των επενδύσεων. Γιατί, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπων του, οι προθέσεις του τρίτου σε δύναμη κόμματος (σήμερα) είναι:

  • Η αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων
  • Η έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων
  • Η επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές (που αφορούν κυρίως στην ακίνητη περιουσία)

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα μερίσματα

Σύμφωνα με όσα μας είπαν χθες στελέχη του, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα μερίσματα, είναι ότι από 5% σήμερα, θα πρέπει να εφαρμοστεί συντελεστής 10% για μερίσματα από 50.000 ως 100.000 ευρώ και 15% για το υπερβάλλον ποσό.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ, στο πρόγραμμά του, αναφέρει ότι στόχος του είναι η “σταδιακή σύγκλιση της φορολογίας μερισμάτων με τα κλιμάκια που ισχύουν για την φορολογία εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά με χωριστό υπολογισμό ανά πηγή”.  Με αυτή την «προγραμματική» δέσμευση, αδιευκρίνιστο παραμένει (και πρέπει να μας το εξηγήσουν) αν αυτό σημαίνει σταδιακή αύξηση συντελεστών στη φορολογία μερισμάτων στο 22%, στο 28%, στο 33% και στο 44%.

Η ρύθμιση αυτή αφορά όμως και τις ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα και με βάση τις σχετικές συβάσεις περί αποφυγής διπλής φορολογίας (οι οποίες βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ) προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Το ερώτημα είναι : Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την κατάργηση αυτής της ρήτρας ή προτείνει διαφορετική (5%) φορολόγηση για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις και βαρύτερη (και έτσι καταχρηστική, ως προς τον ανταγωνισμό) για τις Ελληνικές;

Υπάρχει όμως και η πρακτική πλευρά του θέματος: Το 2019 λ.χ. δηλώθηκαν μερίσματα 1,5 δισ ευρώ και με βάση τον τότε συντελεστή 10% τα φορολογικά έσοδα ήταν 150 εκ ευρώ. Με τη μείωση του φόρου στο 5%, που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτιμήθηκε τότε στον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, απώλεια εσόδων 75 εκ ευρώ. Ωστόσο, προς έκπληξη των θεωρητικών της φορομπηχτικής πολιτικής, το 2020 δηλώθηκαν μερίσματα 5,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα έσοδα από φόρους μερισμάτων να φτάσουν από 75 στα 280 εκατ. ευρώ.

  • (Σ.Σ: Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο και το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα και να απαλλάσσουμε από τον φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών).

Η πρόταση για τις γονικές παροχές

Τα στελέχη όμως του κ. Ανδρουλάκη μας αποκάλυψαν ότι προγραμματικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι και η φορολόγηση των γονικών παροχών. Στην ουσία – πέρα από την αναστάτωση που θα μπορούσε ένα τέτοιο μέτρο να δημιουργήσει στους σχεδιασμούς των νοικοκυριών και την οικονομική προοπτική των νέων – πρόκειται για αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Και αυτή η επιβάρυνση των ακινήτων με υψηλότερους φόρους φαίνεται πως είναι στους ευρύτερους σχεδιασμούς του κόμματος, αφού στο «κυβερνητικό» σχέδιό του, το ΠΑΣΟΚ  διακηρύσσει:

«Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την κληρονομιά και τις δωρεές, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ μπορεί να συμβάλει θετικά στους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού και στη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης».

Η έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων

Πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση γιατί ένα τέτοιο μέτρο (για την ώρα προδήλως ασαφές) επηρεάζει κυρίως  την επιδιωκόμενη αύξηση των επενδύσεων που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο.

Το βασικότερο πρόβλημα μια τέτοιας θολής επιδίωξης είναι η ανασφάλεια που προκαλεί στους επενδυτές . Πολύ περισσότερο αφού στις «προγραμματικές» επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται – χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις – και το εξής: “Στη δημόσια συζήτηση παγκοσμίως, η σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση που κερδίζει έδαφος είναι η φορολόγηση του καθαρού μεγάλου πλούτου (δηλ. περιουσία μείον τον δανεισμό), με βάση την συνολική αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων (χρηματοοικονομικών και μη-χρηματοοικονομικών).

Τι είναι «μεγάλος πλούτος» στην Ελλάδα, ποιους ιδιώτες ή εταιρείες  αφορά, με τι έκτακτο φόρο πρέπει να επιβαρυνθεί δεν διευκρινίζεται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο  επιμένει στην ασφαλή ασάφεια ενός πολιτικού φορέα που δεν επιδιώκει να κυβερνήσει. Αλλά απλώς προσδοκά να μαζέψει ψήφους από τα αριστερά του, στη μάχη για τα κουμάντα της αντιπολίτευσης. “Νά ‘χαμε να λέγαμε”, δηλαδή…

Θήτα Ευγενικός

Καμία δημοσίευση για προβολή