Ασπίδα επιχειρημάτων Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: «Κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο». Μήνυμα προς τον λαό της Τουρκίας

«Κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες η αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

«Η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη» διαμήνυσε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης  ανέλυσε σημείο προς σημείο το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έδωσε σαφείς απαντήσεις στο κρεσέντο των Τουρκικών απειλών, υψώνοντας ασπίδα ντοκουμενταρισμένων επιχειρημάτωνενώπιον της διεθβούς κοινότητας.

  • “Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλάει για κόκκινες γραμμές και θέλω να πω τα εξής. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι μία κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει και ως πρωθυπουργός ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα

Η αναθεωρητική ατζέντα και η αποσταθεροποίηση

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εντεινόμενη αναθεωρητική ατζέντα κατά της Ελλάδας από την Τουρκία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • «Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν ότι θα έρθουμε νύχτα εφόσον το αποφασίσουμε προσιδιάζει με ρητορική επιτιθέμενου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε εξόχως ανησυχητική την εντεινόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τις πολλαπλές παραβιάσεις τα fake news και την άρνηση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μήνυμα προς τον λαό της Τουρκίας

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε την άλλη οδό που μπορούν να ακολουθήσουν οι δύο χώρες, εκπέμποντας το δικό του μήνυμα προς το λαό της Τουρκίας. “Ο ελληνικός λαός και ο τούρκικος λαός έχουν μία μακρά πορεία ειρηνικής συνύπαρξης…Από τα Ηνωμένα έθνη θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και στον τουρκικό λαό στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε ο εχθρός σας, είμαστε οι γείτονες..

Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των απλών Τούρκων και Ελλήνων και γνωρίζω ότι η πλειοψηφία στις χώρες μας δεν θέλει αυτή τη σύγκρουση και την εχθρότητα. Οπότε ας προχωρήσουμε στο μέλλον μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας, φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο…”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα που μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον φυσικά η ηγεσία της το επιλέξει. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να σταθεί σε κάθε πτυχή του αναθεωρητικού κρεσέντο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του.

“Η Τουρκία παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο και είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου:

  • Απειλούν ότι η Τουρκία θα έρθει τη νύχτα, εάν το αποφασίσει και αυτή είναι μία γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού…Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο…
  • Η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο…
  • Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο που ξεκινά από την κρίση των Ιμίων μέχρι και σήμερα…
  • Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυρίαρχο δικαίωμά μας για διερεύνηση στα χωρικά μας ύδατα…
  • Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στο Αιγαίο και σε μεγάλα νησιά, όπως η Χίος και η Ρόδος. Μία κυριαρχία που θεσπίστηκε από διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια…”, ανέφερε.

“Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής από την πλευρά της Τουρκίας που χαρακτηρίζεται από μία κλιμάκωση και επιθετική ρητορική συνδυασμένη με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης, με παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα και στον αέρα…Από την ένταση των μεταναστευτικών ροών και από την άρνησή της να συμμετάσχει σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Και ρωτάω: Είναι αυτή η συμπεριφορά σύμφωνη με μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία υποτίθεται ότι σέβεται την κάρτα των Ηνωμένων Εθνών; Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία εποχή που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία…”, επεσήμανε.

Ηχηρές απαντήσεις για το μεταναστευτικό

Ηχηρές ήταν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στον πρόεδρο Ερντογάν όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού. Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε την γείτονα για εργαλειοποίηση του θέματος, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Θα είμαστε πολύ πιο χρήσιμοι στην Τουρκία εάν συνεργαστούμε ενεργά και εάν η Τουρκία συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για το θέμα της μετανάστευσης…Στο κάτω-κάτω, οι βάρκες που μεταφέρουν τους ίδιους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται ο κ. Ερντογάν αφήνουν τις ακτές της Τουρκίας στο φως της ημέρας…”, τόνισε…καρφώνοντας τον πρόεδρο του εξ’ ανατολών γείτονα.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που προκαλεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
  • Παρά τις πολλές επιτυχίες τους σήμερα τα Ηνωμένα έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι… Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια ιστορία. Είμαστε αντιμέτωποι απέναντι σε μία επιλογή και η επιλογή αυτή είναι απλή. Είτε θα ενωθούμε, για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα παραμείνουμε αναποφάσιστοι, θα διστάσουμε και στο τέλος θα αποτύχουμε…Εάν επιλέξουμε το πρώτο είναι μία επιλογή που θα διασφαλίσει την προάσπιση των αξιών αυτού του οργανισμού. Αλλά εάν δεν το κάνουμε οι συνέπειες θα είναι τεράστιες…
  • Αυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο στην Ευρώπη συνέβη…Επί δεκαετίες πιστεύαμε ότι δεδομένης της τραγωδίας και των καταστροφικών συνεπειών των πολέμων του 20ου αιώνα κανένας δε θα τολμούσε να παραβιάσει το δικαίωμα μιας άλλης χώρας να υπάρχει ή ότι θα παραβίαζε τα σύνορα με την ισχύ…Ως Ευρωπαίοι σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας και την εξοπλίσαμε, για να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στον επιτιθέμενο…Επιβάλλαμε κυρώσεις και πλέον η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει…Ήταν μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο και αυτή είναι η απόκριση που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κόσμο του μέλλοντος. Δε θέλουμε ένα κόσμο, στον οποίο θα κυριαρχεί ο ισχυρός απέναντι στον αδύναμο και που οι διαφορές επιλύονται με συγκρούσεις παρά με τη διπλωματία…
  • Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει…Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να εκπέμψουμε ένα μήνυμα σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που προβαίνουν σε πράξεις βίας και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να τους δείξουμε ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό…
  • Η Ρωσία έχει μετατρέψει τους φυσικούς της πόρους σε όπλο για να προκαλέσει πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις…Δε θα πετύχει και θα στηρίξουμε τους πολίτες μας… Θα συγκεντρώσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και γρήγορα να διαφοροποιηθούμε όσον αφορά στους πόρους και να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…
  • Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας απειλήσουν αυτοί που είναι διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν τις σχέσεις εξάρτησης…Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε δεδομένου ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας ενωμένες, αλλά και πληροφορημένες όσον αφορά στο τι διακυβεύεται στην Ουκρανία…Ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση…
  • Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη η οποία δέχεται επίθεση…Για 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί ως αποτέλεσμα μία παράλογης στρατιωτικής κατοχής…Η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία απομονωμένες και μόνες συνεχίζουν να επιμένουν με απαράδεκτες αιτήσεις για μία λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη…Αρνούνται να μπουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών…Η Ελλάδα στηρίζει την αμοιβαία αποδεκτή λύση καθώς και τα μέτρα που στοχεύουν στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης…Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου…

Καμία δημοσίευση για προβολή