«Ατζέντα 2030»: Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για εξοπλισμούς, αμυντική βιομηχανία και Ένοπλες Δυνάμεις

F-35: Γιατί υπάρχουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του μαχητικού και γιατί «καίγονται» οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αμυντική αναβάθμιση της χώρας, την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) στο στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Φακίνου», στο Γουδί Αττικής.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «επισκέφθηκα σήμερα την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Όπως γνωρίζετε, ο ρόλος της είναι κομβικός, καθώς προχωράμε προς την υλοποίηση της “Ατζέντας 2030”. Της ατζέντας που όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», προσθέτοντας ότι η ατζέντα «για να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς, από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης Γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης Γενεάς».

Ναυτικό και βιομηχανία

«Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. «Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛ.Κ.Α.Κ., το οποίο ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι «θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει “αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι”. Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος. Αναφέρομαι σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα», και τόνισε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε αυτόν τον σκοπό, σε αυτόν τον στόχο, έχουμε τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».

Περί κόστους F-35

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την αγορά των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «το κόστος πρόσκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης των F-35 εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του και τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν κοινοποιούνται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνεται ωστόσο ότι για κάθε ενεργοποίηση προγράμματος απόκτησης μείζονος στρατιωτικού εξοπλισμού ενημερώνεται η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή».

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τον οπλισμό των F-35, αλλά και των φρεγατών τύπου Belh@rra, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει βασιστεί στο σύνολο των επιχειρησιακών τους απαιτήσεων για τα επόμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων όσο και αυτά της πρόσκτησης νέων αεροσκαφών. Περαιτέρω στοιχεία επί του θέματος και ιδίως όσων αφορούν σε στρατηγικά όπλα φέρουν υψηλή διαβάθμιση και δεν είναι κοινοποιήσιμα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου», προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει σταθερά και με υπευθυνότητα στην άσκηση της αμυντικής πολιτικής διπλωματίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, πάγια προσηλωμένο στις αρχές διεθνούς δικαίου και στην εξυπηρέτηση των εθνικών σκοπών και των συμφερόντων της Χώρας».

Καμία δημοσίευση για προβολή