Αβάντα των αγορών στον Μητσοτάκη: “Με τη νίκη του ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα”

 

Η βεβαιότητα του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα (σε συνέντευξή του προς το Bloomberg, ένα διεθνές έγκυρο μέσο ενημέρωσης) ότιμετά τις ανακοινώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών” υποδηλώνει προφανή γνώση του κεντρικού τραπεζίτη για τις εξελίξεις στον κρίσιμο αυτό ζήτημα για την οικονομία.

Η βεβαιότητα Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας δεν θα διακινδύνευε το κύρος του αν δεν ήταν σίγουρος, προφανώς από τις επαφές του με τις διεθνείς αγορές, για το πως θα κινηθούν οι διεθνείς Οίκοι στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εφόσον συνεχιστουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση στη χώρα.

Ήδη πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το διεθνές σύστημα των αξιολογητών κρατών και οικονομικών κολοσσών – που επηρεάζει τις επενδυτικές εξελίξεις – “ψήφισε” Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι η επιβεβαίωση της εκλογικής νίκης που πέτυχε τον Μάϊο θα ήταν “το πιο φιλικό προς τις αγορές αποτέλεσμα”, ικανό να οδηγήσει σε ραγδαία ανάπτυξη σε προβλέψιμες συνθήκες σταθερότητας και  κανονικότητας.

Αυτό σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του Βloomberg ότι “οι εκλογές θεωρούνταν από τους αναλυτές και τους επενδυτές ως το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα” ανοίγει το δρόμο που μετά λόγου γνώσεως περιέγραψε ο κ. Στουρνάρας.

Οι εκτιμήσεις πέντε Οίκων

Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, οι Οίκοι JP Morgan, Societe Generale, DBRS Morningstar, S&P Global Ratings και Scope εκτιμούσαν πως μια δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία, μετά τις επαναληπτικές εκλογές, θα ήταν η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι τωνμεταρρυθμίσεων με  υψηλές πιθανότητες επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η JP Morgan διατύπωνε μάλιστα υψηλές πιθανότητες για αναβάθμιση της Ελλάδας στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Η χθεσινή έκθεση της Fitch Ratings

Ήδη χθες βράδι, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings δημοσιοποίησε έκθεσή του για τη χώρα, στην οποία “βλέπει” υπεραπόδοση της οικονομίας και συνέχιση της μείωσης του χρέους. Στην έκθεση – προάγγελο των προθέσεων του σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα, ο Οίκος σημειώνεο ότι: οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, που στήριξαν την ανάπτυξη και ωφέλησαν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστούν.

Οπως επισημαίνει η Fitch, η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιτρέψει στη ΝΔ να συνεχίσει τις πολιτικές της για την περίοδο 2019-2023, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και αυτές που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποσκοπούν στην τόνωση των επενδύσεων. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα».

Μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει την πεποίθηση του Οίκου ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στοχεύει στη μείωση του χρέους, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με πρωτογενή πλεονάσματα που θα οδηγήσουν στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

  • Η Fitch προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο στην έκθεση του οίκου τον Ιουνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής και σταθερή ανάπτυξη, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, που αντιστοιχεί σε μείωση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% το 2020, αν και θα εξακολουθήσει να είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των χωρών που αξιολογούνται με “BB”

Ανάπτυξη πέρα από τις προβλέψεις

Ο Οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων και των δανείων του ΤΑΑ θα ανέλθουν σε 3,6 δισ. ευρώ (1,7%) του ΑΕΠ το 2023, σε 7,1 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ) το 2024 και θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) το 2025-2026. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με τον οίκο, θα βοηθήσουν να καλυφθεί το απόθεμα κεφαλαίου που χάθηκε κατά την τελευταία δεκαετία και θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ταχύτερη υλοποίηση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας στη διατήρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο επίπεδο του 2,0%-2,5% που προβλέπει η Fitch για το 2023-2026, το οποίο είναι υψηλότερο της Ευρωζώνης.

Ακόμη, η Fitch τονίζει ότι η εκ νέου δέσμευση της νέας κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή