Γιατί η Ουάσινγκτον επιμένει να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και γιατί μας ενδιαφέρει

Με τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα να έχουν τελειώσει, οι δύο χώρες να έχουν σταθερές κυβερνήσεις και τους Μητσοτάκη και Ερντογάν να ετοιμάζονται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αρχίσει εκ νέου την προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι, τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο εκπρόσωπο και σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, Τσαγκατάι Κιλίτς είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Σάλιβαν συνεχάρη τον Κιλίτς για τον διορισμό του στη θέση αυτή και εξέφρασε την ετοιμότητά του για στενότερη συνεργασία, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς εταιρικής σχέσης και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Συζήτησαν, ακόμη, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, καθώς και τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει την ανανέωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Συμφώνησαν, ακόμα, για τη σημασία της σταθερότητας στο Αιγαίο, με τον Σάλιβαν να χαιρετίζει «την εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» για τον σκοπό αυτό.

Συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με τον Σάλιβαν να υπογραμμίζει την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Σουηδία θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι επιδιώξεις της Ουάσιγκτον είναι μάλλον προφανείς:

  • Από τη μια να πετύχει Ελλάδα και Τουρκία να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ συνεχίζεται και ο πόλεμος στη Ουκρανία.
  • Σε δεύτερο επίπεδο, οι ΗΠΑ επιθυμούν να κρατήσουν «ζεστή» την Τουρκία ενόψει των ανοιχτών ζητημάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
  • Τρίτον, και ίσως βασικότερο, ο Λευκός Οίκος θέλει να ανιχνεύσει τις προθέσεις της Άγκυρας, σε μια στιγμή που ο Ερντογάν έχει στραφεί προς πιο «σκληροπυρηνικούς» πολιτικούς για να περιστοιχιστεί, σε σχέση με το παρελθόν, όποτε τέτοιου είδους επαφές κρίνονται ως εκ των ων ουκ άνευ.

Καμία δημοσίευση για προβολή