Αυτά είναι τα επτά βήματα της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Υπογραφή Τσίπρα με «υποσχετική»

Η συμφωνία που θα κληθεί να υπογράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δίνει το ΟΚ για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα παίρνει μια «υποσχετική» για τους πάγιους ελληνικούς όρους που αφορούν στο Σύνταγμα. Αυτό προκύπτει από τα όσα έχουν συνομολογηθεί έως τώρα

Αφού οριστικοποιήσουν το όνομα από τα τρία τελικά ως υποψήφια, Gorna, το Severna και  Nova Makedonija,  η Ελλάδα θα δώσει το Ο.Κ για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Και θα πάρει την υποσχετική ότι το erga omnes και η παύση των αλυτρωτικών βλέψεων θα γίνει με μελλοντική αλλαγή του Συντάγματος. Έως τότε η τελική ένταξη των Σκοπίων στους Ευρωπαϊκούς και Ατλαντικούς μηχανισμούς θα θεωρείται “προένταξη“.

Η “Συμφωνία των Πρεσπών”

Ο δρόμος για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» έχει καθοριστεί ,αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με την κάθε πλευρά να κάνει προσεκτικά βήματα και να παίρνει τις απαραίτητες εγγυήσεις για να προχωρήσει.

Τα επτά στάδια της σχεδιαζόμενης συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ περιγράφει, σε ρεπορτάζ του Αντώνη Αντζολέτου, το newpost.gr.

Τα επτά βήματα Ζάεφ και Τσίπρα

Ο Ζόραν Ζάεφ θα φέρει τη «Συμφωνία των Πρεσπών» στη Βουλή του, προκειμένου να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία (δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αφού ο συνασπισμός διαθέτει 67 βουλευτές και απαιτούνται μόλις  61).

Ο Αλέξης Τσίπρας  με επιστολή της στο ΝΑΤΟ θα δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, με βασική προϋπόθεση το αίτημα να γίνει δεκτό μόνο, όταν ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το διπλό «κλειδί του Παραδείσου»

Ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να κληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου, προκειμένου τα Σκόπια να πάρουν το ¨κλειδί το υ Παραδείσου» τους, την  ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα δεχτεί πρόσκληση και από το ΝΑΤΟ  για τις 11-12 Ιουλίου, που πραγματοποιείται η ετήσια Σύνοδος της Συμμαχίας.

Το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Στις αρχές του φθινοπώρου και με «όπλα» την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του και με δημοψήφισμα να ζητήσει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του, προκειμένου η χώρα να δεχθεί τη νέα ονομασία της erga omnes.

Θα ακολουθήσει ειδική ψηφοφορία στη Βουλή και με «όχημα» ένα καλό ποσοστό από το δημοψήφισμα θα επιχειρήσει να πείσει την αντιπολίτευση του VMRO να υπερψηφίσει την πρόταση για Συνταγματική αναθεώρηση, που απαιτεί τα 2/3 της πλειοψηφίας (80 στους 120 βουλευτές).

Στην ελληνική Βουλή

Από τη στιγμή που όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν επιτυχώς στη γειτονική χώρα, η συμφωνία θα έρθει και στην ελληνική Βουλή για επικύρωση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ευελπιστεί να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ NEWPOST.GR

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή