Μπάχαλο στη Γερμανία: Δυσαρέσκεια για τον Σολτς και πιέσεις για παραίτηση, ενώ ο ΥΠΟΙΚ επιμένει σε γραμμή λιτότητας

Δυσαρέσκεια για τον Σολτς και πιέσεις για παραίτηση

Στον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης τείνει να μετατραπεί η Γερμανία, καθώς, όπως σωστά λέει και ο λαός, «η φτώχεια φέρνει γκρίνια» και την γκρίνια αυτή για τις περικοπές και την «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική την χρεώνεται εξ ολοκλήρου – απ’ ό,τι φαίνεται ως τώρα – ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του αυξάνεται διαρκώς και στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενώ, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, κάποια στελέχη συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο «παράδοσης» της καγκελαρίας στον σημερινό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Σύμφωνα με την SZ, ανώτερα στελέχη του SPD θεωρούν την καγκελαρία «ανεπανόρθωτα χαμένη» και συζητείται ήδη το θέμα του ποιος θα πει στον κ. Σολτς, «Όλαφ, τελείωσε». Ο Μπόρις Πιστόριους, ως «εφεδρικός καγκελάριος» στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου δεν διευκολύνει την κατάσταση για τον Όλαφ Σολτς.

Όπως στον Τιτανικό…

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, ένας βουλευτής που δεν κατονομάζεται παρομοίασε την κατάσταση με τον Τιτανικό: «Η μπάντα εξακολουθεί να παίζει, το παγόβουνο φαίνεται ήδη, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι». Κάποιος άλλος σχολίασε με απογοήτευση την προηγούμενη υπόσχεση του κ. Σολτς ότι θα γίνει πιο μαχητικός και θα δείχνει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση: «Δεν αλλάζει πια. Και μαζί με αυτόν, δεν αλλάζει και τίποτα άλλο».

Το θέμα της αλλαγής καγκελαρίου θα καταστεί ενδεχομένως πιεστικότερο, εάν το ακροδεξιό AfD κερδίσει τις κρατιδιακές εκλογές στην Θουριγγία, την Σαξονία και το Βραδεμβούργο, επισημαίνεται. Πολλοί βουλευτές θα συνειδητοποιούσαν τότε ότι στις επόμενες εκλογές θα έχαναν την έδρα τους στην Bundestag «και όταν πρόκειται για τα προς το ζην, μπορεί να αναπτυχθεί μια δυναμική», σχολιάζει στην SZ άλλος σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 64,3% τάσσεται υπέρ της παράδοσης της καγκελαρίας στον Μπόρις Πιστόριους. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του SPD, το ποσοστό ανέρχεται σε 47,9%. Ο κ. Πιστόριους (ο οποίος, σημειώνεται, ανέλαβε υπουργός, μόλις πριν ένα χρόνο, αντικαθιστώντας την Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία είχε προκαλέσει διάφορα προβλήματα) είναι εδώ και μήνες ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας.

Επιμένει στη λιτότητα ο Λίντνερ

Και ενώ το SPD βρίσκεται σε αναβρασμό, ο αρχηγός του FDP (Φιλελεύθεροι) και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (ως συμμέτοχος στον κυβερνητικό «συνασπισμό-φανάρι»), Κρίστιαν Λίντνερ, επιμένει… στην λιτότητα, λέγοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αυξήσει αλόγιστα τις δαπάνες γιατί αυτό θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ουσιαστικά ενισχύοντας τις πολιτικές που έχουν φέρει σε αδιέξοδο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Σολτς.

«Δεν θα ήταν καλό παράδειγμα να πάμε κόντρα στις προσπάθειες της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό με μια αύξηση των δημοσίων δαπανών» δήλωσε ο Λίντνερ στο Bloomberg. «Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης, το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η μείωση του πληθωρισμού» ανέφερε, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να επικεντρωθεί σε πολιτικές στον τομέα της προσφοράς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ύφεση, το οποίο θα αναγκάσει τη χώρα να «αλλάξει κάποιες πολιτικές». «Το επόμενο εγχείρημά μας πρέπει να είναι η ενίσχυση των συνθηκών για την οικονομία μας με την εφαρμογή μέτρων στον τομέα της προσφοράς, το οποίο σημαίνει περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, δημόσιες επενδύσεις και μείωση της γραφειοκρατίας και τότε οι προοπτικές θα βελτιωθούν» εκτίμησε.

Καμία δημοσίευση για προβολή