Μπάϊντεν σε Μητσοτάκη : Η σημερινή εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, πιο σημαντική και βαθιά από ποτέ

Μπάϊντεν: Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, πιο σημαντική και βαθιά από ποτέ.

Πιο σημαντική και βαθιά από ποτέ χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη σημερινή εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο κ. Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν μαζί οι δύο χώρες.
Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην προσφώνησή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον οποίον υποδέχθηκε στο Οβάλ γραφείο, τόνισε ότι “γιορτάζουμε με έναν χρόνο καθυστέρησης τα 200 χρόνια και έχουμε και μία προσωπική φιλία” και πρόσθεσε :

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί τη Δημοκρατία 

“Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία μας είναι τόσο προσφιλή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί τη Δημοκρατία από αυθαίρετους και αλαζονικούς ηγέτες. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη στάση και τη συμπαράστασή σας στην Ουκρανία. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Η σημερινή εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο σημαντική και πιο βαθιά από ποτέ».

Η Ελλάδα ξεπέρασε την οικονομική κρίση 

Aπό την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τα λόγια του και υπογράμμισε ότι είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να εορτάζει μαζί του τα 201 χρόνια από τον αγώνα για ανεξαρτησία.

“Οι πρόγονοί σας είχαν εμπνευστεί από τα ιδεώδη της ελληνικής επανάστασης και οι δικοί μας πρόγονοι από την αμερικανική επανάσταση” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε :

“Η Ελλάδα ξεπέρασε την οικονομική κρίση, με μία ανθούσα οικονομία και προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Ξέρω πόσο στενές σχέσεις έχετε με τον απόδημο Ελληνισμό και προσβλέπω στη συζήτησή μας».

Το ολιγόλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδας και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2020, επί προεδρίας Ντόναλτ Τραμπ.

Τα θέματα στην ατζέντα 

Όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο κατά την ανοικτή συζήτηση στο GeorgeTown University όσο και νωρίτερα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, η ατζέντα των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο θα περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ατζέντα θα περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της κλιμακούμενης, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να ανοίξει και τη βεντάλια των ενεργειακών, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να διευκολυνθεί η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Καμία δημοσίευση για προβολή