BBC: Όλο το παρασκήνιο της πρωτοφανούς επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο (video). Τι δηλώνει ο Λευκός Οίκος

Ο Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο

Ήταν ένα τολμηρό ταξίδι σχεδόν πρωτάκουστο για Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου περιγράφουν την απροσδόκητη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ως «πρωτοφανή στη σύγχρονη εποχή», δεδομένου ότι αφορά επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη.

Σημειώνουν δε ότι προηγούμενα προεδρικά ταξίδια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εν καιρώ πολέμου είχαν την υποστήριξη μιας ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Και παρά τις εύλογες εικασίες στον δημοσιογραφικό κόσμο ότι ο κ. Μπάιντεν μπορεί να σχεδίαζε ένα ταξίδι στην Ουκρανία δεδομένου ότι βρισκόταν στην Πολωνία, η επίσκεψη αυτή εξέπληξε τους πάντες.

Η θέα του Μπάιντεν δίπλα στον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, στην καρδιά του Κιέβου, και υπό τους ήχους των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, είναι μια πολύ ισχυρότερη «δήλωση» από οτιδήποτε άλλο μπορούσε να πει στην όποια ομιλία του στην Πολωνία.

Ο προγραμματισμός και ο αιφνιδιασμός

Ο Μπάιντεν είχε προγραμματιστεί να πετάξει από τις ΗΠΑ στη Βαρσοβία το βράδυ της Δευτέρας, για ένα διήμερο ταξίδι.

Το εκ των προτέρων ορισθέν χρονοδιάγραμμα είχε δύο μεγάλα ύποπτα κενά στο δρομολόγιό του και πολλοί αναρωτώντο μήπως θα μπορούσε να «την κάνει» και στην Ουκρανία.

Οι δημοσιογράφοι στις καθημερινές ενημερώσεις τύπου του Λευκού Οίκου είχαν επανειλημμένα ρωτήσει για μια τέτοια πιθανή επίσκεψη.

Οι απαντήσεις που εισέπρατταν επέμεναν ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι και δεν είχαν προγραμματιστεί στάσεις εκτός Βαρσοβίας «προς το παρόν».

Η τελική απόφαση να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Κίεβο ελήφθη μόλις την Παρασκευή.

Φαίνεται ωστόσο ότι είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες με μια χούφτα κορυφαίους συνεργάτες των δύο προέδρων.

Την Κυριακή, το επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου εξακολουθούσε να εμφανίζει τον Πρόεδρο να απογειώνεται για τη Βαρσοβία στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ανατολικών ΗΠΑ).

Στην πραγματικότητα, όμως, το Air Force One είχε απογειωθεί στις 4:15 τα ξημερώματα (ώρα ανατολικών ΗΠΑ) της Κυριακής.

Προηγουμένως, το βράδυ του Σαββάτου,  ο Λευκός Οίκος φρόντισε να διαρρεύσει μία δραστηριότητα ρουτίνας για τον Τζο Μπάιντεν, γνωστοποιώντας ότι ο Πρόεδρος βγήκε για δείπνο με τη σύζυγό του Τζιλ.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν τον ξαναείδε βεβαίως κανείς, μέχρις ότου εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας στους δρόμους του Κιέβου.

Στο αεροσκάφος βρισκόταν μια εσκεμμένα μικρή ομάδα αποτελουμένη από τους στενότερους βοηθούς του Προέδρου, μια ιατρική ομάδα και αξιωματικοί ασφαλείας. Μόνο σε δύο δημοσιογράφους επετράπη να ταξιδέψουν με τον πρόεδρο

Έδωσαν όρκο μυστικότητας και τους αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα 

Δεν τους επετράπη να κάνουν την παραμικρή αναφοορά για την επίσκεψη παρά μόνο μετά την άφιξη του κ. Μπάιντεν στο Κίεβο.

Η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Μπάιντεν, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Είπε ότι οι ΗΠΑ το έπραξαν για λόγους «αποσυμφόρησης», βλέπε για να μην βρεθεί προ απολύτου εκπλήξεως η Μόσχα ικαι άρα να μην έχει το παραμικρό άλλοθι για την πρόκληση κάποιου δήθεν «ατυχούς» γεγονότος.

«Δεν θα αναφερθώ στο πώς απάντησαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δώσαμε αυτήν την ειδοποίηση», είπε ο Σάλιβαν.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν πέρασε 10 ώρες σε ένα τρένο για να φτάσει στο Κίεβο. Θα μπορούσε να είχε επισκεφτεί άλλες τοποθεσίες εντός της Ουκρανίας που θα ήταν ευκολότερο να φτάσει κανείς, αλλά ήθελε να κάνει αυτό καθ΄εαυτό το συμβολικό ταξίδι στο Κίεβο.

O πρόεδρος των ΗΠΑ επέστρεψε επίσης σιδηροδρομικώς απο το Κίεβο, φθάνοντας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σέμισλ, όπως μετέδωσε η πολωνική τηλεόραση. Στις σχετικές εικόνες διακρίνεται ο Μπάιντεν να αποβιβάζεται από το τρένο και ακολούθως η οχηματοπομπή του αμερικανού προέδρου να αναχωρεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό με προορισμό το αεροδρόμιο Ζέσουφ. Εκεί τον περίμενε το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για να τον μεταφέρει στην πρωτεύουσα Βαρσοβία.

Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει αύριο Τρίτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και θα εκφωνήσει ομιλία στο Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας.

Ενώ το ταξίδι του προέδρου είναι ένα μήνυμα προς τη Μόσχα για τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία, είναι επίσης και μια επίδειξη προς τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ .

Η γραμματέας Τύπου του, Karine Jean-Pierre, ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία αμβλύνεται.

Απάντησε ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος μιλάει, απευθύνεται στον αμερικανικό λαό αλλά και σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ετσι το μήνυμα της Δευτέρας είχε σχεδιαστεί συν τοις άλλοις και για να αντιμετωπίσει τη μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που αμφισβητούν για πόσο καιρό οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή