Bloomberg : Δώρο στον Πούτιν η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Πολιτικοί τριγμοί και αδιέξοδα στη Δύση

Πούτιν Τζόνσον

Την ώρα που ο  Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωνε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας -μετά από μια χιονοστιβάδα παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών του- ένας από τους άνθρωπος που φαίνεται ότι απολαμβάνει την παράσταση… ταπείνωσης είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τζόνσον αποκαλούσε τον Ρώσο πρόεδρο «κροκόδειλο» για την εισβολή του στην Ουκρανία. Το Λονδίνο υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κιέβου, στέλνοντας μαζικά όπλα και χρήμα και πρωτοστάτησε στην επιβολή των συμμαχικών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ακόμα και λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι παραιτείται από το αξίωμά του, ο Τζόνσον έσπευσε να υποσχεθεί δημόσια στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους για τον τερματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες του αποκλεισμού των ουκρανικών σιτηρών.

Η κατάρρευση του Τζόνσον δίνει τροφή στον προπαγανδιστικό μηχανισμό Πούτιν

Η κατάρρευση του Τζόνσον και της κυβέρνησή του δίνει τροφή στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Πούτιν στα ρωσικά ερτζιανά, όχι μόνο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και για την κατάσταση των βασικών δυτικών συμμάχων του Κιέβου, όπως το Λονδίνο, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.

Ερχεται στην πράξη να κουμπώσει με το αφήγημα Πούτιν, ότι «η Δύση παραδίδει μαθήματα στους άλλους και αγνοεί τις δικές της αποτυχίες».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, Αντρέι Κέλιν, είπε ότι η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ήταν μια «δίκαιη ανταμοιβή» για μια «αντιρωσική πολεμική» πολιτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα προτιμούσε κάποιον «όχι και τόσο ανταγωνιστικό» να ηγηθεί της Βρετανίας.

Ο Τζόνσον «εστίασε πάρα πολύ» στην κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ αγνοούσε τις οικονομικές ανάγκες του βρετανικού λαού, είπε ο Κέλιν σε συνέντευξή του στο Reuters. Άφησε πίσω, είπε, πάρα πολύ τη χώρα, τους ανθρώπους, την κατάσταση της οικονομίας και αυτό είναι που έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Τζόνσον είχε αλλάξει κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός, συμπλήρωσε ο Κέλιν. Ο Τζόνσον ως υπουργός Εξωτερικών υπό την Τερέζα Μέι και ο Τζόνσον ως πρωθυπουργός ήταν, είπε, «δύο διαφορετικοί άνθρωποι». Υπαναχώρησε ως προς την αρχική του προθυμία να συνεργαστεί με τη Ρωσία, είπε ο Κέλιν προσθέτοντας ότι υπέπεσε σε ένα «στρατηγικό λάθος» με το να υποστηρίξει τόσο σφοδρά την Ουκρανία.

Πολιτικοί τριγμοί και αδιέξοδα στη Δύση

Το Κρεμλίνο αναμφίβολα απολαμβάνει το γεγονός ότι λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η G7 δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Βρετανία αποτελεί ένα από τα εκλεκτά μέλη του κλαμπ των ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη που υποφέρουν από εγχώριες αναταραχές και κλυδωνίζονται από ισχυρή πολιτική αλλά και οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, προσθέτει το Bloomberg, o κυβερνητικός συνασπισμός του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλίας αντιμετωπίζει προβλήματα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι πολιτικά αποδυναμωμένος.

Καθώς η Ρωσία πιέζει ασφυκτικά στο πεδίο του ενεργειακού πολέμου, η Γερμανία πασχίζει απλά να κρατηθεί με το φως αναμμένο , ενώ ο Τζο Μπάιντεν δίνει μια χαμένη μάχη στις ΗΠΑ κόντρα στον πληθωρισμό που καλπάζει ανεξέλεγκτα.

Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι από ένα τέτοιο πολιτικό δράμα, κυρίως στη Βρετανία, αλλά όχι μόνο.

Οι κίνδυνοι για τη Βρετανία και όχι μόνο 

Με τα υψηλόβαθμα στελέχη του βρετανικού συντηρητικού κόμματος των Τόρις να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν μια θέση στη νέα κυβέρνηση, το βλέμμα θα μπορούσε να απομακρυνθεί από την Ουκρανία και τις ανάγκες της στο πολεμικό και οικονομικό μέτωπο.

Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μιλούν για πιθανά μέτρα επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας, με θέσπιση ανώτατων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μαζί με άλλες κυρώσεις για τον πόλεμο του Πούτιν, είναι δύσκολο να δει αυτή τη στιγμή κάποιος οποιονδήποτε αξιωματούχο από το Λονδίνο να είναι διαθέσιμος να σηκώσει το τηλέφωνο για να συζητήσει με το καθεστώς ή να μιλήσει με κάποιον αξιωματούχο από την Ουκρανία στην παρούσα φάση.

Τα προβλήματα της Βρετανίας συσσωρεύονται και απλώνονται. Δεν είναι μόνο η πολιτική κρίση αλλά και η οικονομική που ανατροφοδοτεί τα πολιτικά αδιέξοδα και τους κυβερνητικούς τριγμούς. Αναμένονται περισσότερες απεργίες στις μεταφορές, τα βρετανικά αεροδρόμια αντιμετώπισαν χάος , ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και η φτώχεια εκτινάσσεται.

Καθώς ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται η διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντας στην ασάφεια τις εξελίξεις και κατ’ επέκταση την εσωτερική πολιτική διαμάχη και το διαδικαστικό δράμα για το ποιος θα τον αντικαταστήσει, οδηγώντας το Λονδίνο σε παράταση του αδιεξόδου.

Καμία δημοσίευση για προβολή