Bloomberg: Πώς θα δοθεί ένα τέλος στον τραπεζικό εφιάλτη στην Ελλάδα

Σε νέα μείωση των κόκκινων δανείων κατά 3,1 δισ. ευρώ έως το 2025 στοχεύουν οι συστημικές τράπεζες

Εάν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τράπεζές της, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλήξουμε σε μια στρατηγική και να την υλοποιήσουμε γρήγορα. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι έχει πάρα πολλά σχέδια – και παίρνει πάρα πολύ καιρό για να επιλέξει μεταξύ όλων αυτών των σχεδίων, εκείνο που τελικά θα υλοποιήσει.

Τα κόκκινα δάνεια

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία είναι μια κληρονομιά της παρατεταμένης ύφεσης. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα δάνεια έχουν πάψει να εξυπηρετούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, και αυτό είναι μόνο οριακά λιγότερο κακό από το ναδίρ στο οποίο είχε περιέλθει η υπόθεση αυτή πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Η ποιότητα του κεφαλαίου των τραπεζών αποτελεί πρόβλημα

Η ποιότητα του κεφαλαίου των τραπεζών επίσης δημιουργεί σκεπτικισμό. Περισσότερο από το 50% του συνδυασμένου κεφαλαίου των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας αποτελείται από αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (εκπτώσεις σε μελλοντικούς φόρους που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των περιόδων που καταγράφονταν ζημιές). Έχουν, επιπροσθέτως, ένα θέμα με την κερδοφορία: η απόδοση των μετοχών τους είναι αρνητική, καθώς οι τράπεζες λειτουργούν με υπερβολικά υψηλό κόστος μέσα σε μια οικονομία που εξακολουθεί να υποχωρεί.

Η ΕΚΤ παίζει την ανήξερη

Οι Ευρωπαίοι επόπτες φαίνεται να κάνουν ότι δεν βλέπουν τα όσα συμβαίνουν. Την περασμένη άνοιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέτασε τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας σε μια σειρά ειδικών stress tests. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ – ο τραπεζικός έλεγχος της περιοχής – έχει παρουσιάσει μια σειρά σημείων αναφοράς για τη μείωση των επισφαλών δανείων, τα οποία οι ελληνικές τράπεζες συναντούν γενικά. Αλλά οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί. Από τότε που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των stress tests, o δείκτης των τραπεζικών μετοχών της χώρας έχασε σχεδόν το μισό της αξίας του.

[more]

Δεν είναι σαφές εάν κάποιο από αυτά τα σχέδια θα προσέλκυε από μόνο του σε αρκετό βαθμό, το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το πιο σημαντικό, το να υπάρχουν δύο σχέδια, δεν δίνει την εντύπωση μιας χώρας που έχει επιλέξει ποια πορεία θα ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά της προβλήματα. Θα ήταν πολύ καλύτερο να ανακοινωθεί ένα και μόνο σχέδιο –το οποίο θα συνδυάζει στοιχεία των προαναφερθέντων σχεδίων- και στη συνέχεια να εφαρμοστεί. Αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει τους επενδυτές να αλλάξουν άποψη για τον κλάδο.

Eurobank και Grivalia

Ενώ η κυβέρνηση αποφασίζει τι θα κάνει, οι τράπεζες θα συνεχίζουν την πορεία τους. η Eurobank έχει ανακοινώσει συγχώνευση με τη Grivalia Properties, μια εταιρεία επενδύσεων real estate, η οποία αναμένεται να παράσχει στη νέα συγχωνευμένη οντότητα, μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση. Η Eurobank σχεδιάζει τώρα να αφαιρέσει περίπου 7 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια από τον ισολογισμό της, και στοχεύει σε στο να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15% μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό είναι μακράν το πιο υποσχόμενο που έχει συμβεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φέτος. Αλλά ίσως να είναι δύσκολο να επαναληφθεί, από τη στιγμή που εξαρτάται από την ύπαρξη μιας εταιρείας που είναι πρόθυμη να εξαγοραστεί. Βοήθησε επίσης ότι η Grivalia και η Eurobank έχουν έναν μεγάλο μέτοχο από κοινού.

Επομένως, όσο οι αρχές της Ελλάδας δεν κατορθώνουν να βρουν μια κοινή λύση στα προβλήματα των τραπεζών τους, ακόμη και έξυπνα σχέδια όπως αυτό της Eurobank, ίσως να μην είναι αρκετά. Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να ανακάμψει δυναμικά η Ελλάδα μετά από μια τόσο μεγάλη ύφεση, έχοντας ένα προβληματικό τραπεζικό σύστημα. Η Αθήνα χρειάζεται ένα σχέδιο, όχι ένα πλήθος ιδεών.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή