Μπροστά σε σκληρό δίλημμα φέρνει ο Ερντογάν τον Μητσοτάκη – Θα διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας ή θα κόψει τις γέφυρες;

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια οριακή στιγμή για τα ελληνοτουρκικά. Οσο και να ισχύει ότι πρόκειται για παγκόσμιας πολιτισμικής σημασίας μνημείο και επομένως είναι θέμα οικουμενικό η κατάργηση του μουσείου, το μήνυμα που έστειλε ο Ρ.Τ.Ερντογάν σε ολόκληρη τη Δύση συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι είναι ικανός για όλα. Και αυτό ενδιαφέρει πρώτα απ όλους την Αθήνα, δεδομένου ότι έχουν προαναγγελθεί γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που ορίζονται από το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο.

Η θερμή περίοδος θα είναι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο Σεπτέμβριος. Και η θερμή περιοχή θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ανοιχτά της Κρήτης. Το ερώτημα πόσο ανοιχτά είναι το καθοριστικό και θα συναρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι αν θα υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι Αθήνας-Αγκυρας και πόσο αυστηρές θα είναι οι δρομολογούμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Σήμερα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας θα ζητήσει από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τη Ελλάδας. Το αίτημα της Αθήνας για κυρώσεις, ωστόσο, δεν θα αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας, με το σκεπτικό ότι εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες.

Αν όμως δεν τις πάρει; Ο Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος. Η Αγιά Σοφιά έκλεισε για τους επισκέπτες προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες μετατροπής της σε τζαμί. Στο μεταξύ κατατίθενται προτάσεις για την κάλυψη των ψηφιδωτών, όσο ανατριχιαστικό και αν είναι αυτό για τον χριστιανισμό παγκοσμίως.

Θα διατηρήσει ο πρωθυπουργός ανοιχτούς διαύλους με την Αγκυρα ή θα προσχωρήσει στο δόγμα Σαμαρά;

Στις Βρυξέλλες χωρίς εθνικό μέτωπο

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα συζητήσει για όλα αυτά με τους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-8 Ιουλίου. Ξέρει ότι εθνικό μέτωπο δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε χθες την κυβέρνηση για ολιγωρία, υποστηρίζοντας ότι άργησε οκτώ μήνες να προωθήσει κυρώσεις. “Ματαιοπονούν όσοι κάνουν μικροπολιτική” γύρω από την υπόθεση της Αγίας Σοφίας απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δύσκολα θα βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως δεν είναι βέβαιο ότ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα πιεστεί και από το εσωτερικό του κόμματός του. Ο Μ. Βορίδης πρότεινε αλλαγή χρήσης του μουσείου Κεμάλ στη Θεσσαλονίκης, ενώ ο Γ. Κύρτσος επανέφερε την θέση του για πάγωμα της ευρωτουρκικής προσέγγισης. Στο μεταξύ ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε “χαλαρές” τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Βοηθούν όλα αυτά τον πρωθυπουργό; Μάλλον όχι.

Το δίλημμα που έχει μπροστά του είναι πολύ συγκεκριμένο και σκληρό:

  • Είτε θα διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με την Αγκυρα και θα επιμείνει στην ανάγκη ευρωτουρκικού διαλόγου προκειμένου η θερμότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τον Σεπτέμβριο να μην προκαλέσει έκρηξη.
  • Είτε θα προσχωρήσει στο δόγμα Σαμαρά, “δεν συνομιλούμε με πειρατές” και.. γαία πυρί μειχθήτω.

Και στις δύο περιπτώσεις θα έχει κόστος. Στην πρώτη, πιθανότατα, θα υποστεί εσωκομματική ταραχή και αντιπολιτευτικές επιθέσεις από δεξιά, ακόμη και αν εκδηλώνονται από αριστερά. Στη δεύτερη, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο γιατί θα είναι εθνικό.

Καμία δημοσίευση για προβολή