Χαμόγελα για τον Ερντογάν: Η επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος SIPER του δίνει «χώρο» για τους S-400

Πριν από μερικές εβδομάδες, το economico.gr είχε γράψει για την προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει δικό της σύστημα αεράμυνας, ώστε να μπορεί να… απεξαρτηθεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Όπως είναι γνωστό, η αγορά των S-400 από την Άγκυρα οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 και στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, παρά τις προσπάθειες Τραμπ να τις αποτρέψει, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA των ΗΠΑ. Τώρα, λοιπόν, και αφού έχει προηγηθεί η επιτυχημένη δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος SIPER, σύμφωνα με ανάλυση του Αtlantic Council, οι τουρκικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να βγάλουν τον Τούρκο Πρόεδρο από την δύσκολη θέση που βρίσκεται λόγω της επιλογής του να προμηθευτεί τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Η «χρυσή τομή»

Η αρθρογράφος/αναλύτρια υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να βρει την «χρυσή τομή» και την απαραίτητη ισορροπία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία. Από την μια χρειάζεται επειγόντως την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τους Αμερικανούς, κάτι που θα έχει σαφή αντίκτυπο στην οικονομία της αλλά και σε ζητήματα τεχνολογίας και εξοπλισμών, ενώ από την άλλη πρέπει να αποφύγει τυχόν επιδείνωση των σχέσεων με το Κρεμλίνο στα όποια πεδία επιχείρησεων, όπου βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά, όπως για παράδειγμα η Λιβύη και η Συρία.

Οι νέοι τουρκικοί πύραυλοι αεράμυνας μπορούν να βοηθήσουν τον Ερντογάν στο να βρει μια διέξοδο στα πολλά προβλήματα που ο ίδιος άνοιξε και δημιούργησε. Η Τουρκία διαφημίζει τους SIPER ως «ανταγωνιστές» των S-400 κάτι που επιτρέπει στην Άγκυρα να μην απομακρύνει τους ρωσικούς πυραύλους, γεγονός που θα προσέβαλε και θα εξόργιζε τη Μόσχα, όμως την ίδια στιγμή της δίνεται η ευκαιρία να μην τους χρησιμοποιήσει, θέτοντας τους S-400 «στη ναφθαλίνη», ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις αξιώσεις της Ουάσινγκτον σε ένα βαθμό.

«Πολιτικό εργαλείο»

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι πύραυλοι Siper, ως αμιγώς τουρκικό όπλο, αξιοποιείται ως πολιτικό εργαλείο για τον Ερντογάν, αφού δεν εγκαταλείπει τα ρωσικά όπλα για χάρη των Αμερικανών και παράλληλα προσεγγίζει τις ΗΠΑ με πρόταση για την συνεργασία στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και ανάπτυξη των συστημάτων αεροπορικής άμυνας». Το σενάριο αυτό μπορεί να προωθηθεί από την Άγκυρα, λόγω και της χρονικής συγκυρίας με όσα εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ουκρανία, με τη Δύση και την Ρωσία να βρίσκονται «ένα βήμα» πριν την στρατιωτική σύγκρουση.

Οι πύραυλοι SIPER αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η φιλοκυβερνητική Sabah, ενώ οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το νέο αυτό πυραυλικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Sungur, Hisar-A και Hisar-Ο δημιουργώντας μια αντιαεροπορική «ασπίδα». Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι του συστήματος SIPER είναι μεγάλης εμβέλειας και θεωρούνται αντίστοιχοι αυτών με τους οποίους εξοπλίζεται και το σύστημα S-400.

Καμία δημοσίευση για προβολή