Χοντρό αμερικανικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο – Μαστίγιο και καρότο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Όλα δείχνουν ότι στην Ουάσιγκτον έχουν αποφασίσει να σφίξουν τα “λουριά” στον Ερντογάν, δίχως να δεχθούν τίποτε λιγότερο από την πλήρη υποχώρηση της Αγκυρας στο ζήτημα της προμήθειας ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες και ΜΜΕ τα οποία είτε ελέγχονται είτε επηρεάζονται από την Αγκυρα, παρουσίαζε τον κ. Ερντογάν περίπου να επιλύει τις διαφορές σε απευθείας συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στάλθηκε μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με τις γεωτρήσεις, μέσω του αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειές της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μάθιου Πάλμερ πρόσθεσε πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της».  «Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Συγκεκριμένα ο Μάθιου Πάλμερ τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και θέλουν να εμβαθύνουν και να δυναμώσουν αυτή τη σχέση. Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες ενώ η Τουρκία εδώ και δεκάδες χρόνια είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. «Προσδίδουμε αξία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι σημαντική και επωφελής. Το ίδιο και η Τουρκία. Εργαζόμαστε από κοντά για τον αγώνα ενάντια στο ΡΚΚ, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Εργαζόμαστε μαζί και για την επίτευξη σταθερότητας στην Συρία και για ένα καλύτερο μέλλον για τον συριακό λαό».

Και ακολούθως τόνισε ότι, «στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του Ναυτικού και της Αεροπορίας και περίπου 9.000 Αμερικανοί Πεζοναύτες».

Τέλος η απόφαση για διακοπή της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα μαχητικά F-35, αποτέλεσε την πλέον ηχηρή διάψευση για την ποιότητα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε αυτή τη φάση. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ρωσικές πληροφορίες για παράδοση των S-400 στην Τουρκία εντός του επόμενου διμήνου, τότε νομοτελειακά η Ουάσιγκτον θα επιβάλει στην Αγκυρα κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στον νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής, τον περιώνυμο CAATSA.

Πέρα από τα προφανή προβλήματα, η επιβολή κυρώσεων θα έχει επιπτώσεις ακόμη και στις εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, για την οποία στην Αγκυρα είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Εάν συνεχίσει η πορεία επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, τότε θα έχει συντελεστεί μια πραγματική τεκτονική αλλαγή στην περιοχή.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή