Αφού τσάκισε τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση "αξιοποιεί" τη φοροκαταιγίδα του 2018 υποσχόμενη ... φοροελαφρύνσεις πριν τις εκλογές

Παροχές «μόνιμου χαρακτήρα», επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα τις εξαγγείλει στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, με εφαρμογή πιθανότατα εντός του 2019. Και αυτό το πράττει αξιοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του 2018, που πέτυχε  κυριώς με την υπερφορολόγηση των πολιτών, το στέγνωμα της αγοράς και το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα το Μαξίμου συζητά την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για εφάπαξ πληρωμές, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με εφάπαξ προεκλογικές παροχές τύπου «13ης σύνταξης»

Η σχετική προεργασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το θέμα συζητήθηκε σήμερα το πρωί (24/04) στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις μετά το Πάσχα.

Με το εγχείρημα αυτό, το Μαξίμου επιδιώκει να αντιμετωπίσει προεκλογικά το πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων της Νέας Δημοκρατίας και να αντιδράσει στο κλίμα κατακραυγής της κοινής γνώμης (που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις) για τη φοροκαταιγίδα της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει γονατίσει την κοινωνία, κυρίως τα πιό αδύνατα στρώματα.

Όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το economico.gr, η επιβάρυνση των πολιτών από τη φορολογία στα χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα αυξήθηκε κατά 4,3 δις ευρώ ! Μελέτη του ΟΟΣΑ, δείχνει ότι τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν από 43,5 δις σε 47,9 δις ευρώ την τελευταία τετραετία, σε μία φορολογική βάση, που είχε ήδη εξαντλήσει την φοροδοτική της ικανότητα. Τα επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ που πήρε από τους φορολογούμενους η κυβέρνηση προέρχονται κατά ένα σημαντικό μέρος από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και τους άδικους έμμεσους φόρους.

Τρεις πρόσφατες μελέτες που κυκλοφόρησαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δείχνουν την έκταση της επίθεσης που δέχτηκε η ελληνική Οικονομία και πως η θηλιά έσφιξε κύρίως στα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Στην Ελλάδα οι οικογένειες μισθωτών από άποψη φορολόγησης βρίσκονται στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Από τις οικογένειες μισθωτών το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αφαιρεί το 40,9% του εισοδήματός τους με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 26,6%.

Τώρα – και στην προοπτική σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων – η κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα της, με σειρά σχεδιασμών που στοχεύουν σε φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα. Το εγχείρημα αυτό το στηρίζει στα υπερβολικά πλεονάσματα (4,4%) του 2018 (πέραν των υποχρεώσεων της χώρας στους δανειστές) που συγκέντρωσε με την προσφιλή μέθοδο της εξάντλησης της φοροδοτικής αντοχής των φορολογουμένων και δημιουργίας ασφυξίας στην αγορά.
Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση εξετάζει τις εξής παροχές μόνιμου χαρακτήρα:

Περισσότερα σε λέξεις

Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν μέχρι τότε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% προτού καταργηθεί.

Η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται στο τραπέζι μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις. Για την πολυσυζητημένη ρύθμιση οφειλών πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν αντίθετη άποψη.

Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%.

Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.

Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, στο τραπέζι έχουν πέσει εφάπαξ παροχές με μορφή επιδόματος τύπου «13ης σύνταξης». Η κυβέρνηση πήρε… αέρα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Eurostat για το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα του 2018 (4,4% του ΑΕΠ με βάση τον τρόπο υπολογισμού της Eurostat και 4,29% του ΑΕΠ με βάση τον ορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, δηλαδή 0,79% του ΑΕΠ ή 1,46 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).

Περισσότερα σε λέξεις

Η τρίτη κατά σειρά χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά μεγαλύτερο από τον στόχο, αλλά ακόμα και από τις προβλέψεις του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, κάνει πηγές του υπουργείου να λένε ότι ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ, που η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό ότι θα αγγίξει το 3,6% του ΑΕΠ) τελεί υπό ανοδική αναθεώρηση, δίνοντας το περιθώριο για παροχές.

Επίσης διερευνάται ποιο σκέλος του πλεονάσματος έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι κατώτερες των πραγματικών, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ