“Χορός” διαμεσολαβήσεων Κατάρ, Αιγύπτου, ΗΠΑ και Ισπανίας για μια πιθανή παράταση εκεχειρίας στη Γάζα – Τελευταία ημέρα

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης "δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τις ζωές Παλαιστινίων και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ".

Πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα από Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτο και Ισπανία

Σε “χορό” διαβουλεύσεων και μεσολαβήσεων βρίσκονται το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και η Ισπανία επιχειρώντας μια συντονισμένη προσπάθεια για παράταση της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε σήμερα από τη Βαρκελώνη ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μάλικι.

Αφού απηύθυνε έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός προς αποφυγή περαιτέρω θανάτων αμάχων, ο κ. αλ -Μάλικι δήλωσε πως η ισχύουσα εκεχειρία “μπορεί να παραταθεί για μία, δύο, τρεις ημέρες”, αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει για ποιό χρονικό διάστημα.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο στην Βαρκελώνη. Υπενθυμίζεται, ότι η σημερινή είναι η τελευταία ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς, με την μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ.

Έκκληση για καθολική και διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Γάζα απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ, που συμμετέχει κι εκείνος στο Φόρουμ της Βαρκελώνης. “Η παύση είναι μόνο προσωρινή. Θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, εκτός αν ακολουθήσει καθολική και διαρκής κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων”, δήλωσε ο ίδιος. Η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης “δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τις ζωές Παλαιστινίων και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ”, είπε ζητώντας παράλληλα αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον Παλαιστινιακό θύλακα.

Ο κ. αλ-Σαούντ δήλωσε επίσης, ότι “το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τις ωμότητες που έχει διαπράξει, αν όχι μέσω κυρώσεων, τότε με την άσκηση πίεσης για να αλλάξει κατεύθυνση”.

Καμία δημοσίευση για προβολή