Χρ. Δήμας: Το Άυλον Λύκειον χώρος φυσικής σύνδεσης της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και των νέων τεχνολογιών

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Το Άυλον Λύκειον συνδέει την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και τις ιδέες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων με τις νέες τεχνολογίες σε έναν φυσικό χώρο, προσφέροντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία".

Άυλον Λύκειον

Στο κοινό ανοίγει τις πόρτες του το “Άυλον Λύκειον” (Aylon Lyceum), ένας νέος πρότυπος χώρος πολιτισμού που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (EΚΕΦΕ) “Δημόκριτος“. Η έκθεση θα στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Τα επίσημα εγκαίνια του χώρου θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Το Άυλον Λύκειον συνδέει την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και τις ιδέες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων με τις νέες τεχνολογίες σε έναν φυσικό χώρο, προσφέροντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία”. Το έργο δημιουργήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε τον συντονισμό και την εποπτεία του έργου, καθώς και την προμήθεια της υλικοτεχνικής υποδομής και του αναγκαίου λογισμικού, μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ. Επιπλέον, εξασφάλισε μέσω της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς την προσαρμογή της λειτουργίας του Άυλον Λύκειον στις μουσειοπαιδαγωγικές αρχές.

Παράλληλα, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και συγκεκριμένα οι ομάδες του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών σχεδίασαν τη φιλοσοφική εμπειρία και δημιούργησαν καινοτόμες εφαρμογές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να αλληλεπιδράσει με τα ψηφιακά εκθέματα κατά τη διάρκεια μιας βιωματικής επίσκεψης. Για τη δημιουργία του νέου χώρου συνεργάστηκαν ερευνητές, μουσειολόγοι, προγραμματιστές, μηχανικοί και καλλιτέχνες, δημιουργώντας έναν πολυδιάστατο χώρο εμπειριών για τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες.

Σύμφωνα τον υφυπουργό Πολιτισμού, “αποστολή της έκθεσης είναι να μετατρέψει τις άυλες ιδέες σε μια ψηφιακή εμπειρία, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της σχέσης των επισκεπτών με τη φιλοσοφία, στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών ιδεών και της μυθολογίας, αλλά και στην αφομοίωση της φιλοσοφικής σκέψης στην καθημερινότητά μας”.

Η ονομασία Άυλον Λύκειον πηγάζει από την άυλη φύση των ιδεών και το Λύκειο του Αριστοτέλη, με το οποίο και γειτνιάζει. Οι ιδέες, ως επινοήσεις που καθοδηγούν τις πράξεις μας, στο ‘Αυλον Λύκειον μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσα από μια βιωματική και εκπαιδευτική εμπειρία, όπως γινόταν στο Λύκειο του Αριστοτέλη και σε άλλες φιλοσοφικές σχολές στην αρχαία Αθήνα. Οι νέες τεχνολογίες γίνονται το όχημα για να ενθαρρυνθεί ο στοχασμός, ο διάλογος και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Μέσα από διαδραστικούς ψηφιακούς τοίχους, προβολές 360 μοιρών, εργαλεία προσαρμογής της επίσκεψης και εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα για να τροφοδοτούν την εμπειρία, οι επισκέπτες και επισκέπτριες θα έχουν μια διαρκή ενεργητική παρουσία. Όπως στην αρχαιότητα η φιλοσοφία αποτελούσε τρόπο ζωής, ομοίως στο ‘Αυλον Λύκειον η φιλοσοφία βιώνεται.

Το Άυλον Λύκειον απευθύνεται στο ευρύ κοινό, σε οικογένειες, μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, τουρίστες, σε όσες και όσους επιθυμούν να συλλογιστούν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να εξοικειωθούν με έννοιες, ερωτήματα και προβλήματα που έθεσαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι σε σχέση με τον κόσμο και τον άνθρωπο. Τα εκθέματα διαθέτουν υπότιτλους σε ελληνικά και αγγλικά για άτομα με προβλήματα ακοής, ενώ ο χώρος είναι προσβάσιμος για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Το ‘Αυλον Λύκειον θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τα σχολεία (Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο) από 8 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2023 σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Για το ευρύ κοινό θα οριστούν επιπλέον ημέρες (Open Days) μετά τα εγκαίνια, με ελεύθερη είσοδο ώστε να μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση.

Η πρώτη έκθεση, που εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες, έχει θέμα “Δημοκρατία και Ευδαιμονία” και επιδιώκει να απαντήσει στο ερώτημα: “Πώς μπορούμε να ζήσουμε καλά;”. Σε αυτή την έκθεση, που είναι σχεδιασμένη ως μια ομαδική φιλοσοφική εμπειρία, οι επισκέπτες καλούνται να διερευνήσουν τη σχέση της δημοκρατίας με την ευδαιμονία. Τι σημαίνει να ζούμε καλά; Είναι η δημοκρατία ο δρόμος για να ζούμε καλά;

Κλείνοντας, ο κ.Δήμας δήλωσε: “Στον χώρο αυτό, στο Ωδείο Αθηνών, οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων αναβιώνουν σε πρότυπες εκθέσεις, όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια καινοτόμα ψηφιακή εμπειρία, όπου με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών θα αναπτύσσονται και θα εξελίσσονται πρωτοβουλίες που βοηθούν στην κατανόηση των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφικών ιδεών”.

Καμία δημοσίευση για προβολή