Χρυσός: Έφτασε τα 2.935 δολάρια – Την ανιούσα το πετρέλαιο

Όταν ο κόσμος βυθίζεται σε κρίση, ο χρυσός είναι το καταφύγιο των επενδυτών και η γενική αρχή των αγορών επιβεβαιώνεται ξανά

Όταν ο κόσμος βυθίζεται σε κρίση, ο χρυσός είναι το καταφύγιο των επενδυτών. Αυτή η γενική αρχή των αγορών επιβεβαιώνεται ξανά καθώς ο χρυσός κατέγραψε χθες Παρασκευή νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 2.395 δολάρια την ουγκιά.

Από την αρχή του χρόνου η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 13%, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν πως η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή με τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν ενίσχυσε την τάση αγοράς χρυσού. «Ιδιώτες επενδυτές παραδοσιακά θεωρούν ότι ο χρυσός είναι μια από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις ειδικά σε ταραχώδεις οικονομικούς και γεωπολιτικούς καιρούς», σημειώνουν. Ειδικοί εκτιμούν πως η άνοδος του χρυσού θα μπορούσε συνεχιστεί, υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός ράλι που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 3.500 δολάρια.

Την ανιούσα το πετρέλαιο 

Οι ανησυχίες για έναν πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αντανακλώνται και στο πετρέλαιο, για το οποίο αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, πυροδοτώντας έναν νέο διεθνές πληθωριστικό κύμα.

Ήδη ο «μαύρος χρυσός» εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ οι πληροφορίες πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από την Τεχεράνη, ως αντίποινα στο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Εάν το Ιράν κάνει πράξη τις απειλές του, τότε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή φαίνεται αναπόφευκτη και μάλιστα με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Το Brent ξεπέρασε τα 92 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 19%, καθώς οι συγκρούσεις αυξάνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Αναλυτές υπογραμμίζουν πως το Ιράν θα μπορούσε στο πλαίσιο των αντιποίνων να αξιοποιήσει και τον έλεγχο που έχει στα στενά του Ορμούζ. Ο επικεφαλής του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να κλείσει το υψίστης στρατηγικής σημασίας πορθμό. Πρόκειται για το μοναδικό θαλάσσιο πέρασμα του Περσικού Κόλπου, από το οποίο περνάει το 25% με 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή