Δείκτης αντίληψης διαφθοράς: Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της στον δείκτη CPI

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημείωσε η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index – CPI), σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, η Ελλάδα το 2022 βελτίωσε την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67η σε 51η) σε σχέση με το 2018.

Πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 0-100, με το 0 αντιστοιχεί σε χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς. Η χώρα μας βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι η ίδια συμβάλλει στα αποτελέσματα αυτά «με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής (lobbying), της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις (whistleblowers), καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών όπως, ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».

Η σημασία του CPI

Γιατί, όμως, η είδηση αυτή είναι σημαντική; Διότι ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς αποτελεί έναν καλό μπούσουλα για τις αγορές, αλλά και για διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε μια χώρα. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται μια χώρα στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας, τόσο πιο διστακτικές είναι οι αγορές στο να προχωρήσουν σε μείζονα έργα στη χώρα αυτή. Αντιθέτως, όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο πιο εύκολα μπορεί ένας επενδυτής να την εμπιστευθεί, γνωρίζοντας ότι θα συναντήσει λιγότερα εμπόδια και δεν θα χρειαστεί «λάδι» για να προχωρήσει η επένδυσή του.

Για παράδειγμα, η Δανία που βρίσκεται στην πρώτη θέση (βαθμολογία 90) θεωρείται ιδανικός προορισμός για μακροπρόθεσμες και μεγάλες επενδύσεις, καθώς οι θεσμοί και οι διαδικασίες λειτουργούν, είναι διαφανείς και ο κάθε επενδυτής γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνει για να προχωρήσει το σχέδιό του. Με απλά λόγια, η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον CPI διευκολύνει τη χώρα να γίνει πιο εκλυστική για επενδύσεις, με όλα όσα σημαίνει αυτό για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Καμία δημοσίευση για προβολή