Δεν το βάζει κάτω η Τουρκία: Πληροφορίες για συνομιλίες Άγκυρας-Λονδίνου για την αγορά Eurofighter Typhoon

Eurofighter

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν – αν και ποτέ δεν ειπώθηκε ανοιχτά – «έφαγε πόρτα» από τη Γερμανία σχετικά με το αίτημά του περί αγοράς μαχητικών Eurofighter Typhoon, φαίνεται ότι η Τουρκία δεν το βάζει κάτω στην προσπάθειά της να αποκτήσει νέα αεροσκάφη για να ενισχύσει τον γερασμένο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της.

Επιμονή

Έτσι, φαίνεται ότι η Άγκυρα διεξάγει συνομιλίες με το Λονδίνο για την προμήθεια Eurofighter, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ πρόκειται να έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς, δήλωσε η ίδια πηγή κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση των αμυντικών συντακτών. Η Τουρκία θέλει να αγοράσει την τελευταία και πιο προηγμένη έκδοση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να αποκτήσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται η διαδικασία για την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ. «Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας είναι το Eurofighter», είπε. Σημειώνεται ότι πληροφορίες που επικαλέστηκε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ανέφεραν ότι η Τουρκία έχει καταλήξει σε αίτημα για αγορά συνολικά 40 Eurofighter Typhoon, στην πιο πρόσφατη διαμόρφωσή τους, γνωστή και ως Tranche 4, τα οποία θα ενισχύσουν τις ισπανικές και γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις, και ταυτόχρονα ζητά από τις ΗΠΑ 40 νέα F-16 Block 70.

Άδεια

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, τα Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι για την εξαγωγή τους σε τρίτη χώρα χρειάζεται έγκριση και από τις τέσσερις συμπαραγωγούς χώρες, με το Βερολίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να παραπέμπει στο αρμόδιο ομοσπονδιακό όργανο, το οποίο όταν και αν λάβει επίσημο αίτημα θα συνεδριάσει και μετά από απόρρητη διαδικασία, θα γνωμοδοτήσει στη Bundestag σχετικά με το αν εγκρίνει ή όχι την αγοραπωλησία. Σε αδρές γραμμές, αυτό μεταφράζεται σε κατ’ αρχάς «όχι» από τη Γερμανία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται ενώ η Άγκυρα ήδη έχει παρουσιάζει το εγχώριο μαχητικό 5ης γενιάς TF-X KAAN, το οποίο υποτίθεται ότι ως το 2030 θα είναι έτοιμο να ενταχθεί λειτουργικά στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η… πρεμούρα της Τουρκίας να αποκτήσει Eurofighter μεταφράζεται σύμφωνα με κάποιους αναλυτές σε αμφιβολία για το αν η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 θα προχωρήσει, αλλά και σε προβληματισμούς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των δοκιμών του ΚΑΑΝ και έναρξης της παραγωγής του αεροσκάφους από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή