Διαψεύδονται οι προσδοκίες των Βρυξελλών ότι “τα πράγματα θα πάνε καλύτερα” στην Ευρωπαϊκή οικονομία: Η ανάπτυξη στο χειρότερο επίπεδο από το 2013

Διαψεύδονται οι προσδοκίες των Βρυξελλών ότι “τα πράγματα θα πάνε καλύτερα” και η Ευρωπαϊκή οικονομία θα “ξεκολλλήσει” από την “ισορροπία” του τέλματος. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο 0,1%  (η χειρότερη μετά το τις αρχές του 2013).

Πιο μεγάλη έκπληξη και ενδεχομένως με μεγαλύτερες συνέπειες για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του Ευρώ ήταν τα νέα από τον πληθωρισμό:

Ο δομικός πληθωρισμός (core inflation) του Ιανουαρίου υποχώρησε από το 1,3% στο 1,1%. Βασικός ένοχος για την υποχώρηση ήταν η πτώση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες. Η αρνητική τάση διαψεύδει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός αρχίζει και κινείται σιγά σιγά προς τον στόχο της νομισματικής πολιτικής της (κοντά αλλά κάτω από 2%).

Το βασικό συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο – κι αρνητικό.

Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις για βελτίωση – ειδικά στο επενδυτικό κλίμα – η οικονομία της ευρωζώνης φλερτάρει ακόμα με τη στασιμότητα. Τα αποτελέσματα σε Γαλλία (-0,1%) και  Ιταλία (-0,3%) δείχνουν πόσο εύκολο είναι, σε αυτή την εύθραυστη ισορροπία, μια μεγάλη οικονομία να περάσει σε ύφεση και να επηρεάσει και τις συνολικές επιδόσεις της Ευρωζώνης.

Επιπλέον οι χθεσινές ανακοινώσεις θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχη για την ανάπτυξη φέτος στην Ευρωζώνη, μόλις στο 0,7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της HSBC – και αναζωπυρώνουν τα επιχειρήματα για την ανάληψη αναπτυξιακών μέτρων στην Ευρωζώνη, για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις, για ακόμα πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική

Η Κριστίν Λαγκάρντ – και από την τελευταία συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη – μετέδωσε μια αισιοδοξία σχετικά με ενδείξεις για αύξηση του πληθωρισμού (υγιή επίπεδα πληθωρισμού είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη). Ωστόσο η τάση που καταγράφηκε παραπέμπει σε ξεφούσκωμα τιμών. Ακόμη δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες από που ακριβώς προήρθε η πτώση (θα γίνει γνωστό όταν ανακοινωθούν τα τελικά, πλήρη στοιχεία).

Τα ασθενικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σημαίνουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται ούτε να αποσύρει, ούτε να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θα κρατήσει όλα τα εργαλεία τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης των ομολόγων.

  • Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα που κάνει μια κούρσα με το χρόνο: Να επιστρέψει στην «επενδυτική κατηγορία» ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ.

Τα χθεσινά στοιχεία το επιβεβαιώνουν: το QE θα παραμείνει ανοιχτό και θα μας περιμένει…

  • Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr (Ηλίας Σιακαντάρης)
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή