Η ενισχυμένη εποπτεία περιπλέκει το θέμα των συντάξεων και διχάζει τους Θεσμούς

Συνεχίζεται ο διάλογος κυβέρνησης- θεσμών για το θέμα των συντάξεων. H διαφωνία γύρω από την εφαρμογή της συμφωνίας για περικοπή των συντάξεων αποτελεί αχαρτογράφητα ύδατα για τις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά που διαπραγματεύεται με μια χώρα η οποία ναι μεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης της, αλλά βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή  υπάρχουν δύο ζητήματα. Από τη μια αποτελεί μια αλλαγή των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα που έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αστάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και από την άλλη οι Βρυξέλλες εγείρουν και θέματα οικονομικής βιωσιμότητας του μέτρου.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να αναδιανέμει το υπερπλεόνασμα που θα παράγει με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από τη περικοπή των συντάξεων. Με την ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εκτιμά πως δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος για να προωθήσει το κράτος μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, επίσης μέρος των δεσμεύσεων της. Συνεπώς με την περικοπή των συντάξεων η κυβέρνηση κινδυνεύει να αθετήσει όχι μια αλλά δύο δεσμεύσεις της.

Οι θεσμοί όμως δεν μοιράζονται την σιγουριά της κυβέρνησης και μοιάζουν μάλλον διχασμένοι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και δεν έχει λάβει θέση επισήμως, έχει κλείσει επανειλημμένα το μάτι στη κυβέρνηση με δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί για τη βιωσιμότητα της μη εφαρμογής του μέτρου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ταχθεί σαφώς εναντίον, θεωρώντας το άρρηκτα συνδεδεμένο με την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης βρίσκεται κάπου στη μέση, με τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ να εκφράζει δυσπιστία αν υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για πλήρη ακύρωση του μέτρου.

[more]

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο θέμα όμως, αυτή της έγκρισης από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Αν και δεν βρισκόμαστε πια σε διαδικασία διαπραγμάτευσης δόσεων κάποιου προγράμματος στήριξης, η περικοπή των συντάξεων αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της Ελλάδας που εντάσσεται στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους.

Για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων όπως αυτών της επιστροφής των κερδών των ομολόγων SNP και ANFA από την ΕΚΤ στην Ελλάδα όμως ορισμένα κράτη μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία θα πρέπει να λάβουν έγκριση από τα κοινοβούλια τους.

Στη συζήτηση αυτή ο κύριος παίκτης που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση τα κράτη μέλη και συγκεκριμένα, η Γερμανία, την οποία ακολουθούν και οι υπόλοιποι.

Τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίασαν στο EuroWorking Group, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν καθώς η καταληκτική ημερομηνία για το θέμα των συντάξεων είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως ένα πιθανό σενάριο θα ήταν η μερική περικοπή των συντάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο εικάζουν πως θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τόνωση της ανάπτυξης και η κυβέρνηση δεν θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Aπό το newsroom του economico.gr και το newsroom του newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή