Διεύρυνση της ΕΕ: Συμφωνία για την Ουκρανία, διαφωνία για τον τρόπο και η Μόσχα… ανησυχεί για την Ένωση

Προβληματισμό προκάλεσε ο τρόπος με την οποίο ελήφθη η απόφαση της ΕΕ να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία – με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, εκτός αιθούσης, ώστε να επιτευχθεί ομοφωνία.

Επιφυλακτικός Χριστοδουλίδης

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Kύπρος συμφωνεί απόλυτα και χωρίς αστερίσκους με την απόφαση που ελήφθη για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο λήψης της απόφασης, διότι εκτίμησε ότι δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο.

Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία έγινε εφικτή καθώς ο ηγέτης της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, βγήκε εκτός αιθούσης κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ομοφωνία στους 26 παρόντες ηγέτες. Κατά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το «κόλπο» της απουσίας του Ορμπάν μηχανεύτηκε και μεθόδευσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Αρνητικό προηγούμενο»

«Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από έναν διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη μέλη σε μια κοινή προσέγγιση. Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα αρνητικό, ένα προηγούμενο το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις» προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας έναν προβληματισμό που φαίνεται ότι υπάρχει σε πολλούς ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι σταδιακά η αρχή της ομοφωνίας και το δικαίωμα του βέτο χάνουν την ισχύ τους και ότι προοπτικά οι κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ θα λαμβάνονται από ειδικές πλειοψηφίες, όπου μπορεί να υπάρξουν διάφορα φαινόμενα «τζόγου», αλλά και να αποδυναμωθούν στο πλαίσιο της Ένωσης μικρότερες χώρες και να «χάσουν τη φωνή τους» σε κρίσιμα ζητήματα που ενδεχομένως τις αφορούν άμεσα.

Ενόχληση της Μόσχας

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο port parole της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να σχολιάσει ότι η απόφαση της ΕΕ να ανοίξει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία είναι μια απόφαση που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το μπλοκ, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσουν χρόνια ή δεκαετίες. Η ΕΕ ανέκαθεν είχε αυστηρά κριτήρια και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή ούτε η Ουκρανία ούτε η Μολδαβία πληρούν αυτά τα κριτήρια».

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι μια απολύτως πολιτικοποιημένη απόφαση, η επιθυμία της ΕΕ να δείξει στήριξη για αυτές τις χώρες. Αλλά τέτοια νέα μέλη μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, και καθώς ζούμε στην ίδια ήπειρο με την ΕΕ, φυσικά το παρακολουθούμε στενά αυτό», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, πιστοποιώντας, πάντως, ότι η Μόσχα δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις εξελίξεις αυτές.

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία ενώ η χώρα συνεχίζει τη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ για το Κίεβο λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν είναι φιλορωσική χώρα, αλλά η Ρωσία εντυπωσιάστηκε που είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικά της, ουγγρικά συμφέροντα.

Καμία δημοσίευση για προβολή