Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σε αυτοδύναμη … δοκιμασία η κυβέρνηση, σε διαρκή κρίση η αντιπολίτευση

Pulse

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega εμφανίζει την κυβέρνηση να δοκιμάζεται  από κρίσιμες μεταρρυθμιστικές επιλογές της, αλλά να μένει κυρίαρχη στο πολιτικό “παιχνίδι”, καθόσον τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πάσχουν από αθεράπευτη καχεξία.

Σε άλλη μια δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται καταλληλότερος πρωθυπουργός όχι μόνο από τους ψηφοφόρους του κόμματός του, αλλά και από πολίτες που δεν ψηφίζουν (στη δημοσκόπηση αυτή) Νέα Δημοκρατία, ενώ αντίθετα στην  καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και ο κ. Κασσελάκης εμφανίζουν θλιβερά ποσοστά, χαμηλότερα έως και 50% από την ισχνή δύναμη του κόμματός τους.

Κύρια προβλήματα για την κυβέρνηση αναδεικνύονται η καλπάζουσα ακρίβεια και η αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ όσοι θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι σε ποσοστά περίπου όσοι ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια να συγκροτείται ένα πολιτικά ανομοιογενές  μέτωπο πολιτών που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σε πολιτικό επίπεδο, είναι πρωφανής η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ – παρά την σχετική άνοδο των ποσοστών του – να αξιοποιήσει το κενό στην αντιπολίτευση όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το επικίνδυνο τέλμα που έχει περιπέσει.

Όπως φαίνεται και από τα διαχρονικά στοιχεία, η κυβέρνηση αυτή τη φορά δείχνει να έχει  κόστος από επιλογές που αποτυπώνεται και εκλογικά, χωρίς όμως να κλονίζεται η σχετική κυριαρχία της εξαιτίας της υποχώρησης και της αντιπολίτευσης.

Στη δυσαρέσκεια κυρίως για την ακρίβεια που δεν αντιμετωπίζεται φαίνεται ότι προστίθεται και η συγκυριακή αντίδραση του πιο συντηρητικού τμήματος του εκλογικού σώματος για θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων, που δείχνει να τροφοδοτεί πιο δεξιούς σχηματισμούς, που δεν έχουν να εισφέρουν κάτι αξιόλογο στη δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Ως αποτέλεσμα την ώρα που η ΝΔ αναδεικνύεται ηγεμονική – έστω και με απώλειες στον χώρο του κέντρου και δεξιότερα – στον χώρο αριστερότερα του κέντρου κανένα σχήμα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διεκδικήσει ηγεμονία.

Αυτή η γενικότερα αρνητική εικόνα για τα πράγματα αποτυπώνεται και στην υποχώρηση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή του μέσου όρου ανάμεσα στο ισοζύγιο της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία, στο -41.

Αυτό ενισχύεται και από το ποια προβλήματα υπογραμμζουν οι πολίτες. Έτσι, στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, η ακρίβεια βρίσκεταισ την κορυφή, με 44%, ακολουθεί η συναφής ως προς το περιεχόμενο οικονομία με 26%, με πιο κάτω την ανεργία, την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια /ανεπάρκεια της κυβέρμνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως και τα προβλήματα στην αντιμετώπιση των οποίων η κυβέρνηση εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις:  στο θέμα της εγκληματικότητας, όπου το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών είναι ιδιαίτερα αρνητικό (-66%), στη δημόσια υγεία (-59%), στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (-59%) και στην αντιμετώπιση της διαφθορας (-54%). Αντιθέτως, καλή βαθμολογία δίνουν οι πολίτες στην προσέλκυση τουρισμού, στην ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.

Ως προς τα ελληνικά οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες να δείχνουν να ισοσκελίζονται, με τις θετικές να είναι 40% και τις αρνητικές 38%.

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι γνώμες των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού, με το 77% των ερωτωμένων να έχουν αρνητική γνώμη και μόλις το 14% να θεωρεί ότι όντως κάτι κάνει η κυβέρνηση. Αυτό είναι αναμενόμενο, εάν δούμε πόσο απασχολεί την κοινωνία το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας, ιδίως σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα.

Αντίστοιχα, αρνητική θεωρούν οι ερωτώμενοι την επίδοση της κυβέρνησης στο θέμα της εγκληματικότητας. Οι αρνητικές γνώμες για την κυβερνητική διαχείριση του προβλήματος φτάνουν το 77% και μόνο το 11% έχει κάπως θετική γνώμη, αποτυπώνοντας και ένα ευρύτερο αίσθημα ανασφάλειας που αρχίζει και δημιουργείται.

Όμως, παρά την αύξηση των στοιχείων δυσαρέσκειας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς διαφόρων ζητημάτων, η φθορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ακόμη μεγαλύτερη και είναι πια εμφανές ότι η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ επέτεινε μια αρνητική εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι ενώ οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν στο 34%, υποχωρούν και οι θετικές γνώμες για την αξιωματική αντιπολίτευση, που πλέον είναι μόλις στο 8%. Αντίστοιχα, οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση βρίσκονται στο 59% και για την αξιωματική αντιπολίτευση στο εντυπωσιακό 86%.

Στο θέμα της αξιολόγησης του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο φόντο των συνολικών συσχετισμών, ο πρωθυπουργός διατηρεί ένα πολύ καθαρό προβάδισμα στο 41%. Μεγαλύτερος αντίπαλός του παραμένει ο… κανένας, αφού αυτή η επιλογή παίρνει το 32%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 6% και 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενδιαφέρον έχει πώς κινείται η δημοτικότητα των πολιτικών ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτώμενων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει την πιο υψηλή δημοτικότητα στους αριστερούς αλλά και στους κεντροαριστερούς, με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον περνούν μόνο στους κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη μόνο στους αριστερούς, ενώ στους κεντροαριστερούς τον φτάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τα πιο υψηλά ποσοστά του στους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιούς. Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την κορυφαία του επίδοση στους κεντροδεξιούς, με 81% όμως σε όσους δηλώνουν «δεξιοί» υποχωρεί στο 62%.

ΠΗΓΗ: Metron Analysis – Mega

Καμία δημοσίευση για προβολή