Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): «Οι επενδύσεις και όχι η κατανάλωση πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο»

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): «Οι επενδύσεις και όχι η κατανάλωση πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο»

«Μπουμ» επενδύσεων στην ελληνική οικονομία το 2024 «βλέπει» ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ευελπιστώντας ότι θα κινηθούν ταχύτερα πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ, οι Ακαθάριστες Επενδύσεις θα ανέλθουν από το 3,2% το 2023 στο 10,8% φέτος και οι Ακαθάριστες Πάγιες Επενδύσεις από το 7,3% πέρυσι στο 11% το 2024.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2023 το ΙΟΒΕ. Τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ , το 2023 η ανάπτυξη ψαλιδίστηκε κατά 0,2 της μονάδας και από 2,4% μειώθηκε σε 2,2%. Για το 2024 η εκτίμηση της ανάπτυξης παραμένει στο 2,4% το 2024.

Για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον κ. Βέττα θα κλείσει στο 4,2% για το 2023 και στο 2,8% για το 2024. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία παρά την ακρίβεια τόσο το 2023 σημείωσε (εκτιμώμενη) αύξηση 0,9%, ενώ για φέτος αναμένεται σε 1,3%. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η αύξηση αυτή της κατανάλωσης θα τροφοδοτηθεί από την αύξηση των μισθών και την μείωση της ανεργίας, που σημαίνει ότι θα μπουν νέα εισοδήματα στην αγορά.

«Παρατηρούμε μια σταθερή και σαφή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Βέττας σημειώνοντας πως οι περισσότερες τάσεις είναι θετικές. «Το ελληνικό ΑΕΠ τρέχει πιο γρήγορα από την ΕΕ, άρα έχουμε σύγκλιση. Συνοδεύεται με μείωση της ανεργίας και αργή αλλά σταθερή κάλυψη του επενδυτικού κενού. Ενισχύεται η διεθνής επενδυτική εμπιστοσύνη και μειώνεται το διαφορικό κόστος χρηματοδότησης. Παράλληλα, ενισχύεται η δυναμική σε τουρισμό και ακίνητα με ανάκαμψη των εγχώριων και των ξένων αμέσων επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επενδύσεις πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο

«Εφεξής οι επενδύσεις και όχι η κατανάλωση πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο», είπε, αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, ενώ μακροπρόθεσμα μίλησε για αλλαγή των δομικών χαρακτηριστικών της οικονομίας. «Προκειμένου να επιτευχθεί η στροφή του παραγωγικού υποδείγματος», είπε, «πρέπει να αντιμετωπισθούν χρόνιες εσωτερικές προκλήσεις και ανισορροπίες. Ενδεικτικά:

(α) στην αγορά εργασίας παρατηρείται υψηλή διαρθρωτική ανεργία και αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης,

(β) στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι κρίσιμο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αρθούν εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων,

(γ) κρίνεται σκόπιμο να αρθούν αντικίνητρα για δραστηριότητες στην τυπική οικονομία έναντι της άτυπης,

(δ) είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τομεακή διαφοροποίηση της οικονομίας με τη μεταποίηση ως συμπληρωματική κινητήρια δύναμη σε τουρισμό και κατασκευές,

(ε) χρειάζεται βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με έμφαση στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης».

Ο σωστός προσανατολισμός

Δεν αρκεί, όμως, να γίνονται επενδύσεις, πρέπει να είναι σωστός και ο προσανατολισμός τους. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι επενδύσεις σε ακίνητα και κατασκευές, ο κ. Βέττας σχολίασε ότι ενώ είναι επιθυμητές και αυτές, έχουν πεπερασμένα όρια, καθώς δεν είναι απεριόριστες οι ανάγκες σε κατοικίες. «Χωρίς παραγωγικές επενδύσεις είναι αδύνατον το σύνολο των επενδύσεων να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, πάνω από 20% του ΑΕΠ μας», είπε. Σημειωτέον ότι οι επενδύσεις σήμερα βρίσκονται στο 15% του ΑΕΠ έναντι 23% μέσου όρου στην Ε.Ε.

Πάντως, ο κ. Βέττας σχολίασε ότι επενδύσεις σαν αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα, οι οποίες θα την τοποθετούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, δεν είναι βραχυπρόθεσμες. Υπό αυτή την έννοια είναι σημαντική η συνεισφορά της σταθερότητας στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή