Δημοσκόπηση: Πως ο Τσίπρας χάνει από τον “Κανένα” και τον… ΣΥΡΙΖΑ, η κωλοτούμπα Ερντογάν και άλλες ιστορίες

    Τα αποτελέσματα της (μετά τα Τέμπη) δημοσκόπησης της Metron Analysis επιτρέπουν ορισμένες βασικές παρατηρήσεις:

    Οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής δεν δίνουν κυβέρνηση συνεργασίας, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους (η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες), αλλά κυρίως για λόγους αδυναμίας συγκέντρωσης πλειοψηφικού αθροίσματος, λόγω μη επαρκών ποσοστών των εν δυνάμει κομμάτων της λεγόμενης “προοδευτικής διακυβέρνησης” που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει συγκριτικά ο αδιαφιλονίκητος “καταλληλότερος πρωθυπουργός” σε σύγκριση με τον κ. Τσίπρα η κυβερνητική εμπειρία του οποίου δεν τον  βοηθάει – όπως επίσης δεν τον βοηθάει και η συμπεριφορά του ως ηγέτης της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον κ. Μητσοτάκη επιλέγουν ως πρωθυπουργό περισσότεροι από όσους δηλώνουν σήμερα ότι θα ψηφίσουν ΝΔ (Μητσοτάκης: 36% – ΝΔ: 32,5%).

    Αντίθετα τον κ. Τσίπρα τον θέλουν πρωθυπουργό εντυπωσιακά λιγότεροι από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας: 17% – ΣΥΡΙΖΑ: 26,7%). Είναι εντυπωσιακό  δείγμα του μικρού βαθμού της εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσίπρα το εύρημα ότι από όσους  απορρίπτουν τον κ. Μητσοτάκη, δεν επιλέγουν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον “κανένα” (29%). Τον κ. Ανδρουλάκη, παρότι δηλώνει “πρωθυπουργήσιμος” δεν φαίνεται να εμπιστεύονται ως πρωθυπουργό ούτε ο ένας στους δύο που δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης: 6% – ΠΑΣΟΚ: 11,7%).

    ***

    Ο συνδυασμός των παραπάνω ευρημάτων δηλαδή στο τι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οι πολίτες και ποιον πρωθυπουργό επιθυμούν, ανεξάρτητα από τη στάση τους στα επιμέρους πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματαοδηγεί σε πέντε πρώτα συμπεράσματα, τα οποία σας καλώ να διαβάσετε στην ανάλυση του Θοδωρή Καλούδη (στο κύριο θέμα της ιστοσελίδας μας)

    ***

    Καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα Ερντογάν, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας… Σχεδόν  σοκαριστική είναι η στροφή της ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τις σχέσεις της με την Ελλάδα, με τον Τούρκο πρόεδρο να… στάζει μέλι για το «μήνα του μέλιτος» που περνούν οι δύο χώρες, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και την άμεση και ανιδιοτελή βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα.

    Και είναι ακόμα πιο σοκαριστική όταν προέρχεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ένα όργανο το οποίο στο παρελθόν έχει εκφράσει τις πιο ακραίες και «πολεμικές» θέσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας -ας μην ξεχνάμε ότι το «casus belli» για τα 12 μίλια προέρχεται από το όργανο αυτό-, το οποίο στην παρούσα φάση δείχνει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να υπογραμμίζει τη σημασία της εξαιρετικά καλής φάσης που περνούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του, μετά τη συνεδρίαση του στην οποία προήδρευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «θεωρήθηκε ότι η διατήρηση του πρόσφατου θετικού κλίματος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας και δηλώθηκε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούνται στενά».

    ***

    Ιδεοληψίες και εκλογές. Ούτε… παραγγελία δεν θα μπορούσε να έχει κάνει ο πρωθυπουργός την κίνηση του Δημήτρη Παπαδημούλη να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται ευρωπαϊκά κονδύλια να χρησιμοποιούνται από χώρες-μέλη για την κατασκευή στα σύνορά τους έργων όπως ο φράχτης στον Έβρο.

    Μόνο λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, και με τη ΝΔ να έχει το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στην προμετωπίδα του προεκλογικού της αφηγήματος, η κίνηση Παπαδημούλη (η τροπολογία του υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του σώματος) έδωσε νέα «πυρομαχικά» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα εκλογικά ατού του, ιδίως σε σύγκριση με το πώς διαχειρίστηκε το πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν εκείνος στο «τιμόνι» της χώρας.

    ***

    Καλά τα βλέπει και η Capital Economics. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης φέτος, εν μέρει επειδή είναι σχετικά απομονωμένη από την αύξηση των επιτοκίων, όπως σημειώνει η Capital Economics.

    Ενώ η οικονομική ανάπτυξη σταμάτησε, ουσιαστικά, στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης προς το τέλος του περασμένου έτους, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο, φέρνοντας την ετήσια ανάπτυξη στο 6% περίπου το 2022. Όπως επισημαίνει ο οίκος, η ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο οφείλεται στις τεράστιες τριμηνιαίες αυξήσεις της κατανάλωσης και των επενδύσεων (1,8% και 8,5% αντίστοιχα). Κατά την Capital Economics, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι αρκετά ευνοϊκές.

    ***

    “Πάμε καλύτερα από ό,τι προβλέπαμε”… Πρωτογενές πλεόνασμα από το 2022 προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, βάζοντας τον πήχη πολύ υψηλότερα και από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές έλλειμμα ίσως και κάτω από 1% του ΑΕΠ πέρυσι. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat στις 24 Απριλίου θα αποκαλύψουν τα τελικά μεγέθη. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΓΠΚΒ, «η δημοσιονομική εικόνα του 2022 είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

    Η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 θα κλείσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος, με τη μεθοδολογία ESA, δηλαδή αφού συμπεριληφθούν και τα έσοδα από ANFAs και SMPs (που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη μεθοδολογία προγράμματος και ενισχυμένης εποπτείας).
    Η θετική δημοσιονομική επίδοση οφείλεται εν μέρει στον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης αλλά κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό και την ισχυρή επίδρασή του στα δημόσια έσοδα. Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να καταγραφεί και σημαντική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, καθώς η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ υπερβαίνει την αύξηση του ονομαστικού χρέους».

    ***

    Η είδηση της σύλληψης του Ίβαν Γκερσκόβιτς από την FSB στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπεσε σαν βόμβα στις ήδη πολύ κακές σχέσεις των δύο χωρών. «Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (…) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η «διάδοχος» της KGB, διευκρινίζοντας ότι ο 31χρονος δημοσιογράφος είναι ύποπτος για «κατασκοπεία» προς όφελος της Ουάσιγκτον. H FSB ισχυρίζεται ότι ο Γκερσκόβιτς είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος», χωρίς ωστόσο, να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία.

    ***

    Στέκεται απέναντι σε έναν Πρωθυπουργό που διαγωνίστηκε πολυμετωπικά, όχι σε τρίαθλο, αλλά σε δέκαθλο αντιξοοτήτων και δραματικών συγκυριών, αυτός ο «άκαπνος» (εννοώ, ως μη κυβερνών) και το πρωταρχικό που απαιτεί είναι αλλαγή προσώπου; Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε; (που θα έλεγε και η μεγάλη Στανίση) – Της Ρέας Βιτάλη, Protagon.gr

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή