Διπλό μήνυμα των ΗΠΑ προς Αθήνα και Άγκυρα : Τρέχουν τη συμφωνία των “F 35” στην Ελλάδα, φρενάρουν τα “F 16” στην Τουρκία

Καρότο και μαστίγιο από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία

Διπλό μήνυμα της Ουάσινγκτον προς Αθήνα και Άγκυρα, μέσω… F-35. Οι ΗΠΑ τρέχουν τη συμφωνία πώλησης των μαχητικών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φρενάρουν το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο», κλείνοντας ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία και επιταχύνοντας έτσι την πώληση των “αόρατων” μαχητικών αεροσκαφών F-35 προς τη χώρα μας. Αυτή η κίνηση αποτελεί και μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που έχει επιλεγεί ως βασικός πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Αλλά αποτελεί και … ένα μέσο πίεσης προς την Άγκυρα.

Γιατί, φρενάροντας παράλληλα την διαδικασία παραχώρησης των F-16 προς την Τουρκία (που είχε συνδεθεί από την Άγκυρα με την αναβάθμιση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας) στέλνουν ένα (παράλληλο) μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που καθυστερεί με διάφορα τερτίπια την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

“Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση για τη Σουηδία”

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που προκλήθηκε (λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί από τους Αμερικανούς η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), στην Ουάσιγκτον κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρονοτριβής και ο Οκτώβριος πρέπει να είναι μήνας εξελίξεων «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Οι Αμερικανοί αναμένουν να δουν αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να τηρήσει την πολιτική δέσμευση που έδωσε στο Βίλνιους και να φέρει το θέμα της Σουηδίας προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την έναρξη των εργασιών της, την 1η Οκτωβρίου.

Λίγες εβδομάδες περιθώριο

Πληροφορίες αναφέρουν (Καθημερινή, Λένα Αργύρη) ότι θα του δώσουν λίγες εβδομάδες περιθώριο για να δουν τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει. Αν προχωρήσει στο θέμα της Σουηδίας –κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουροι ούτε στην κυβέρνηση ούτε και στο Κογκρέσο– θα επιχειρήσουν να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-16, επαναφέροντας παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα το πακέτο κατοχύρωσης, εγγυήσεων και παροχών που είχε διαμορφωθεί το καλοκαίρι.

Αν δουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας, αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-35 και ουσιαστικά να το αποσυνδέσουν από τα F-16 (θέματα που υπενθυμίζεται πως ατυχώς είχαν γίνει πακέτο με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου, για τη διατήρηση των ισορροπιών).

Ο φαύλος κύκλος της καχυποψίας

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να στείλει όντως το θέμα της Σουηδίας στην Εθνοσυνέλευση, αλλά παρασκηνιακά να έχει προηγουμένως δώσει το «νεύμα» για απόρριψη του αιτήματος, έτσι ώστε να μπορεί να προφασιστεί στους Αμερικανούς ότι προσπάθησε μεν να τηρήσει τη δέσμευσή του, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στην απόφαση του «ανεξάρτητου» νομοθετικού σώματος της Τουρκίας.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δεν κατάφερε για ακόμη μία φορά να δει τον πρόεδρο Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως και στην Ινδία κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20, όπου υπήρχαν προσδοκίες διμερούς συνάντησης και έντονες πιέσεις από το περιβάλλον του, αντάλλαξαν κυριολεκτικά μόνο λίγες κουβέντες, και μάλιστα όρθιοι. Αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι οι δύο χώρες έχουν εισέλθει σε έναν νέο φαύλο κύκλο καχυποψίας, όπου Μπάιντεν και Ερντογάν περιμένουν ο ένας από τον άλλον να κάνει το πρώτο βήμα στα θέματα της Σουηδίας και των F-16.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή