Δραματικά τηλεφωνήματα Νετανιάχου σε Πούτιν, Σολτς και Μακρόν. Διαφωνίες για το εύρος της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα

Δραματικά τηλεφωνήματα Νετανιάχου σε Πούτιν, Σολτς και Μακρόν

 

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησαν εκτενώς την Κυριακή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών αυξάνονται με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τους αυξανόμενους δεσμούς της Ρωσίας με το Ιράν. Το τηλεφώνημα έρχεται μετά το βέτο των ΗΠΑ κατά του ψηφίσματος του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ένα 50λεπτο τηλεφώνημα, ο Νετανιάχου “επέκρινε έντονα την επικίνδυνη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν” και “εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του” για το γεγονός ότι η Μόσχα παίρνει θέση εναντίον του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

  • “Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κάθε χώρα που θα υφίστατο μια εγκληματική τρομοκρατική επίθεση, όπως αυτή που βίωσε το Ισραήλ, θα ενεργούσε με την ίδια δύναμη”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Νετανιάχου.

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ισραήλ

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ισραήλ έχουν έρθει σε ένταση από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Γάζα στις κοινότητες του νότιου Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 240. Το Ισραήλ έχει πει ότι το Ιράν φέρει  ευθύνη επειδή έχει εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει μαχητές της Χαμάς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέκρινε τα αντίποινα των αεροπορικών επιδρομών και της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Το υπουργείο Υγείας του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 17.000 άμαχοι, έναν αριθμό που το Ισραήλ αμφισβητεί. Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΘΥμίζουμε ότι την Παρασκευή, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στο παλαιστινιακό έδαφος. Η πίεση στον ΟΗΕ προς το Ισραήλ αντανακλά τη διεθνή ανησυχία για τον μη στρατιωτικό απολογισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ.

Η ανάγνωση της Ρωσίας ανέφερε ότι το τηλεφώνημα της Κυριακής επικεντρώθηκε στην “καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας”, αλλά δεν ανέφερε τον εκνευρισμό του Νετανιάχου με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν “επιβεβαίωσε τη θέση του για απόρριψη και καταδίκη της τρομοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις της”, ανέφερε το Κρεμλίνο. “Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά σημαντικό η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών να μην οδηγεί σε τόσο σοβαρές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό”.

Η Συρία δηλητηριάζει τους δεσμούς με τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο και το Ισραήλ συνεργάζονται επίσης λιγότερο όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στη Συρία, όπου το Ισραήλ εντείνει τα πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών που κινούνται κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Η συνεργασία του Πούτιν με το Ιράν -μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την καταστροφή του Ισραήλ- έχει διευρυνθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έγινε αντικείμενο μαζικών αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων. Η Μόσχα χρησιμοποιεί τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Συνομιλία Νετανιάχου με Σολτς και Μακρόν

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μίλησε τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αυτό το Σαββατοκύριακο και διαμαρτυρήθηκε για τις εκκλήσεις τους για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα.

  • “Τους είπα ότι είναι αδύνατο να υποστηρίζουν την εξάλειψη της Χαμάς από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη να μας πιέζουν να τερματίσουμε τον πόλεμο, κάτι που θα εμπόδιζε την εξάλειψη της Χαμάς”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Το γραφείο του Σολτς ανέφερε ότι ο Γερμανός ηγέτης τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι, να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Καμία δημοσίευση για προβολή