Δραματική δήλωση από τη Νότια Αφρική: Η σύλληψη Πούτιν θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία

Η σύλληψη του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία, έγραψε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα σε δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, καθώς η χώρα “πονοκεφαλιάζει” σχετικά με τη φιλοξενία του Ρώσου ηγέτη.

Το δίλημμα

Ο Πούτιν έχει προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ τον επόμενο μήνα, αλλά αποτελεί στόχο διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) – μια εντολή που η Πρετόρια ως μέλος του ΔΠΔ θα έπρεπε να εφαρμόσει σε περίπτωση συμμετοχής του.

Το διπλωματικό δίλημμα της Νότιας Αφρικής διαδραματίζεται στο δικαστήριο, όπου το κορυφαίο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση και να διασφαλίσει ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στο ΔΠΔ εάν πατήσει το πόδι του στη χώρα.

“Κήρυξη πολέμου”

Αλλά σε μια απαντητική ένορκη κατάθεση, ο Ραμαφόσα χαρακτήρισε την αίτηση της DA ως “ανεύθυνη” και δήλωσε ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια. “Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι η σύλληψη του εν ενεργεία προέδρου της θα αποτελούσε κήρυξη πολέμου“, είπε, προσθέτοντας ότι “θα ήταν ασυμβίβαστο με το Σύνταγμά μας να διακινδυνεύσουμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με τη Ρωσία“.

Τόνισε, δε, ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν αντίθετη με το καθήκον του να προστατεύσει τη χώρα. Η Νότια Αφρική ζητά εξαίρεση βάσει των κανόνων του ΔΠΔ με βάση το γεγονός ότι η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πούτιν θα μπορούσε να απειλήσει την “ασφάλεια, την ειρήνη και την τάξη του κράτους“, είπε.

Παραινέσεις στον Πούτιν

Η Νότια Αφρική είναι η τρέχουσα προεδρεύουσα χώρα της ομάδας BRICS, μιας που περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως αντίβαρο στη δυτική οικονομική κυριαρχία. Ο Πούτιν καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις κατηγορίες ότι η Ρωσία απήγαγε παιδιά από την Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Πολ Μασατίλε δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να μην μεταβεί – μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς. Η ένορκη βεβαίωση του Ραμαφόσα, η οποία υπογράφηκε τον Ιούνιο και αρχικά χαρακτηρίστηκε ως “εμπιστευτική“, δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αφού το δικαστήριο αποφάσισε να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα.

Καμία δημοσίευση για προβολή