Δραστικές παρεμβάσεις για την αναθέρμανση του κατασκευαστικού κλάδου. Τί αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση

Στην αδήριτη ανάγκη στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου των μεγάλων έργων, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα  στα “πέτρινα χρόνια” των μνημονίων στοχεύουν τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση Πρόκειται για δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για να “ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές” και θα ελαχιστοποιήσουν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που στέκονται τροχοπέδη, όπως η συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η έλλειψη στήριξης από την Ελληνική Πολιτεία για έργα στο εξωτερικό και ο  κίνδυνος αφελληνισμού που διατρέχει ο Κλάδος.

Πιο συγκεκρμένα, το πλαίσιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων προβλέπει :

  • Δημιουργία  ενιαίου ψηφιακού χάρτη, ώστε να υπάρχει για πρώτη φορά πλήρης εικόνα των γεωχωρικών δεδομένων για κάθε ακίνητο ή κτίριο στην Ελλάδα. Όλοι θα ξέρουν με ένα κλικ τι επιτρέπεται και πού. Έτσι, μειώνεται δραστικά ο χρόνος απόκτησης της πληροφορίας, αλλά και το κόστος, καθώς τα δεδομένα θα διατίθενται δωρεάν. Με την πλήρη λειτουργία του Χάρτη, η διοίκηση δεν θα δύναται να αρνηθεί άδεια επένδυσης, βασιζόμενη σε δεδομένα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν
  • Δρομολόγηση δράσεων για την ταχύτερη υλοποίηση των μεγάλων κυρίως έργων, με έμφαση στα ΣΔΙΤ, την απλοποίηση των διαδικασιών ανάθεσης μελέτης-κατασκευής, και τις συμβάσεις παραχώρησης. Τα μεγάλα έργα έχουν πολλαπλό αναπτυξιακό αποτέλεσμα: αφενός δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής τους, και αφετέρου με την ολοκλήρωσή τους συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και προσφέρουν πολλές και καλές θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.
  • Αμεση θέσπιση των παρακάτω μέτρων: 40% έκπτωση για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Αναστολή για τρία χρόνια του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές. Θυμίζεται ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης, που έχει ήδη αποτυπωθεί στα πρόσφατα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, είναι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Η μείωση θα συνεχιστεί, ούτως ώστε να αγγίξει το 30% σε βάθος διετίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή