Δύο δισ. ευρώ, το πρώτο "πακέτο" της Lamda Develpment για την επένδυση του Ελληνικού

Δύο δισ. ευρώ θα τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας στην επένδυση του Ελληνικού, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development και τον όμιλο Λάτση να στηρίζει την επένδυση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου τόνισε ότι η επένδυση θα απορροφήσει στην πλήρη ανάπτυξή του συνολικά κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια της πρώτης πενταετίας θα προέλθουν καταρχάς από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ποσό 600 εκατ. ευρώ), 400 εκατ. ευρώ έσοδα από το ίδιο το έργο πωλήσεις σπιτιών κ.τ.λ., τραπεζική χρηματοδότηση 850 δισ. ευρώ (είναι στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων) και την έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Λάτση στηρίζει όλη την αύξηση των 650 εκατ. ευρώ, άρα είναι δέσμευση έναντι των άλλων επενδυτών, ενώ και οι υπόλοιποι επενδυτές (Πάνος Γερμανός- οικογένεια Κάτσου) έχουν δηλώσει επίσης ότι θα καλύψουν τη συμμετοχή τους.

Η πρώτη πενταετία είναι ένα σύνολο επένδυσης, ύψους 2 δισ. ευρώ (έναντι του 1,1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στην αρχή), συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που έχει λαμβάνειν το ελληνικό Δημόσιο με το «κλείσιμο» της συναλλαγής, ενώ η επόμενη φάση των επενδύσεων είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

«Στις 27 Φεβρουαρίου του 2014, ο όμιλος Λάτση πήρε την απόφαση να διεκδικήσει το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών και από την αρχή έμεινε απόλυτα προσηλωμένος», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τάσος Γιαννίτσης.

Αυτό που κάποτε φάνταζε ουτοπικό, πέρασε στην σφαίρα της πραγματικότητας. Υπάρχουν χρονικά σημεία που αποτελούν ορόσημα για κάθε εταιρεία.

Για την Lamda αυτό το πρώτο ορόσημο ήταν το Νοέμβριο του 2014, οπότε ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Το δεύτερο είναι το σημερινό, το τρίτο θα είναι η επίσημη έναρξη της επένδυσης και το τέταρτο η λειτουργία, που θα αποτελέσει μία θετική ανατροπή για την πρωτεύουσα, τη χώρα αλλά και όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Περισσότερα σε λέξεις

Με το έργο έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες σε όλο το εργασιακό δυναμικό της χώρας, ότι επιτέλους θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης, εισοδήματος κι ευκαιρίες της βελτίωσης του δημόσιου χώρου στην περιοχή του Ελληνικού. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουμε και στον περιορισμό του brain drain που έγινε πιο έντονο στη διάρκεια της κρίσης.

Η επένδυση στο Ελληνικό είναι μία επένδυση που θα πρέπει να κοιτάζει σε όλες τις εκφάνσεις του στο μέλλον, σχεδιαστικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά κ.α.. Θα αποτελέσει υπόδειγμα για πολλά έργα παρεμφερή ή μη παρεμφερή ανά την Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κατάρρευσης. Η Lamda θα κάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση της επένδυσης», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

«Σκοπεύουμε να στηριχθούμε πολύ στο θέμα των συνεργασιών, με τους καλύτερους στον τομέα τους», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. «Η Lamda θα αναλάβει το κομμάτι των malls ωστόσο για όλα τα υπόλοιπα θα προχωρήσουμε σε joint ventures και δεν μας ενοχλεί καθόλου να είμαστε μειοψηφία. Από την άλλη πλευρά και οι εταίροι μας επιθυμούν να είναι η Lamda συμμέτοχος γιατί τότε έχει επιπλέον ενδιαφέρον. Οικονομικά είμαστε απόλυτα έτοιμοι και θα μπορούσαμε να το κάνουμε και μόνοι μας, ωστόσο υπάρχει χώρος για όλους και θέλουμε συνεργασίες».

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι δεν είναι μόνο το μέγεθος και τα κεφάλαια των 8 δισ. ευρώ που κάνει το έργο ιδιαίτερο: «Είναι μοναδικό γιατί έχει μεγάλη ποικιλομορφία αναπτύξεων και χρήσεων. Είναι μια νέα πόλη, γι’ αυτό κι έχουμε ενδιαφέρον ήδη από Πρεσβείες για συμμετοχή των χωρών τους στο έργο. Υπάρχουν αναπτύξεις όπως η μαρίνα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα, ένας από τους μεγαλύτερους οικιστικούς πύργους στη Μεσόγειο με θέα σε θάλασσα και σε ένα από μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, 1,2 χιλιόμετρα παραλίας, οι βίλλες, ο βόρειος άξονας της λεωφόρου Βουλιαγμένης με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας και το επιχειρηματικό κέντρο με γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια. Το πάρκο είναι όσο 25 φορές ο Εθνικός Κήπος. Το Ελληνικό θα έχει τουλάχιστον 10 χαρακτηριστικά τοπόσημα, όπως ο Πύργος Γραφείων της Βουλιαγμένης, ο Πύργος- ξενοδοχείο, οι κατοικίες γύρω από το πάρκο. Το πάρκο θα συνδέεται με τον υπόλοιπο αστικό ιστό και θα περιλαμβάνει 45 χιλιόμετρα ποδηλατοδιαδρομές και πεζοδρόμους».

Όσον αφορά την πρώτη φάση του έργου στον ορίζοντα της πρώτης πενταετίας: «Στοχεύουμε να φτιάξουμε όλα αυτά που θα βάλουν τη χώρα στον επενδυτικό και τουριστικό χάρτη και δη την ανάπτυξη όλης της παραλιακής ζώνης. Έχουμε το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με το καζίνο (IRC) με ,τα συνεδριακά κέντρα που θα φέρει τουρισμό, η μαρίνα, το mall με 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι, ο πρώτος γραφειακός χώρος μαζί με ένα ξενοδοχείο και φυσικά το πάρκο που σκοπεύουμε να τελειώσουμε στην πρώτη πενταετία».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, το ενημερωτικό για την αύξηση αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα «και θα χρειαστούμε, όπως υπολογίζουμε, ένα μήνα έως την έγκριση. Παρότι στην πρώτη πενταετία πληρώνουμε το ήμισυ του τιμήματος κι εκτελούμε το 37% των υποδομών εκτιμάμε ότι το project θα είναι κερδοφόρο εξ’ αρχής».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ