Δύσκολη η συμφωνία για Bad Bank δηλώνει η Morgan Stanley

Το βασικό σενάριο για τις τράπεζες δεν περιλαμβάνει συμφωνία των Βρυξελλών για τη συγκρότηση bad bank σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley Danny Anson Jones.

Ο ίδιος θεωρεί «δύσκολο» έναν συμβιβασμό με τις Ευρωπαϊκές Αρχές περί του ανταγωνισμού. «Η πρόταση της ΤτΕ δείχνει περισσότερο αξιόπιστη στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά έχει πολλά σημεία που θα χτυπήσουν ‘κόκκινο’ στην DG Comp. Του ΤΧΣ πάλι δείχνει πιο ρεαλιστική πρόταση ώστε να υπάρξει συμβιβασμός της Κομισιόν αλλά φοβάμαι ότι δεν αντιμετωπίζει δραστικά το ζήτημα.

Εκτιμά πάντως ότι οι «φιλόδοξοι στόχοι» που έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα επιτευχθούν από τις τράπεζες. «Νομίζω ότι συνολικά αυτό είναι που αποτιμά και η αγορά. Είναι φιλόδοξοι οι στόχοι αλλά θα επιτευχθούν», σημειώνει.

Ο ίδιος, που την τελευταία τριετία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για την Morgan Stanley, δηλώνει πως δεν βάζει τιμές στόχους στις μετοχές. «Δεν έχει νόημα», έλεγε, «ιδίως απ’ τη στιγμή που οι τρεις τράπεζες (σσ Πειραιώς, Eurobank, Εθνική) βρέθηκαν εκτός MSCI, και πλέον κοιτούν τις μετοχές οι πιο ριψοκίνδυνοι επενδυτές», λέει.

Αυτό βέβαια, όπως σημειώνει, μπορεί να αλλάξει και να υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περίπτωση που τελικά με κάποιο τρόπο επισπευθεί η απομείωση των κόκκινων δανείων. «Εάν υπάρξει τελικώς συμφωνία νομίζω ότι θα υπάρξει άμεσα ενεργοποίηση Κεφαλαίων. Η Bad Bank μπορεί να είναι ο καταλύτης».

Και για τη Νέα Δημοκρατία; «Όλη η αγορά περιμένει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Φοβάμαι όμως ότι στο θέμα των τραπεζών απλά θα πρέπει να διαχειριστεί το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων με τα ίδια ακριβώς ‘εργαλεία’ που διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση».

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή